livios logo

Plaats ik ramen correct?

Vraag

Ik heb een vraagje i.v.m. het plaatsen van ramen. Is het een probleem als je werkt met een overbruggingsdorpel en het raam niet steunt op de buiten- of binnendorpel?

Antwoord

Als het raam niet steunt op de buitendorpel dan dienen uiteraard de zijdelingse bevestigingen hierop voorzien te zijn. Deze dienen dan alle verticale krachten op te nemen. Op zich is dat geen probleem, er is nog een tijd geweest dat de ramen eerst geplaatst werden en daarna zowel de buiten- als de binnendorpel hieronder geschoven.   

In het beschreven geval zal het overbruggingsprofiel dan vermoedelijk het restant van de spouw dichten tot buitenzijde van de gevelafwerking. Deze werkwijze kan nuttig zijn bij een verbouwing, waar een nieuwe gevel voor de oude geplaatst wordt en het nieuwe raam gemakkelijkheidshalve bevestigd wordt tegen de oude gevelsteen. De tegenwoordige spouwbreedte is groter dan de dikte van de raamprofielen, zodat er nog een en ander moet worden afgedicht aan de buitenzijde.

Meer beantwoorde vragen over Buitenschrijnwerk

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over buitenschrijnwerk

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/vraag/35397/plaats-ik-ramen-correct/