Welk rolluik matcht met jouw woning?

Rolluiken zijn opgebouwd uit twee grote delen: enerzijds de rolluiken, de lamellen zelf, en anderzijds de kast waarin de rolluiken worden opgerold. Er zijn drie soorten rolluiksystemen: inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken.

Inbouwrolluiken

Bij inbouwrolluiken bevinden de rolluiken zich in een uitsparing boven de deur- of raamopening. Het rolluik bevindt zich achter de buitensteen en boven het raam, en is afgewerkt met een omkasting. Dit type rolluiken is vooral bij nieuwbouw een populaire keuze omdat de uitsparing makkelijk kan worden voorzien en het hele systeem netjes kan weggewerkt worden.

Aangezien het hier gaat om een doorbreking van de bouwschil, is het belangrijk om de kast te isoleren met een kunststofplaat of minerale wol.

Opbouwrolluiken

Bij opbouwrolluiken vormen raam en rolluikkast één geheel. Een opbouwrolluik wordt achter het raamkozijn gemonteerd en vervolgens als geheel achter de buitensteen geplaatst.

Dit type rolluik heeft minder plaats nodig dan de inbouwvariant, waardoor de uitsparing in de muur kleiner is. Deze kasten worden in tegenstelling tot hun tegenhanger in de fabriek al voldoende geïsoleerd.

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken worden, zoals hun naam doet vermoeden, aan de buitengevel voor het raam gezet. Het rolluik loopt via geleiders vóór het raam naar beneden. Binnen de voorzetrolluiken onderscheiden we twee verschillende plaatsingen:

  • Bij een ‘Op de dag’-plaatsing wordt de rolluikkast net boven het raam tegen de buitenmuur geplaatst.
  • ‘In de dag’ betekent dan weer dat de kast net voor het raamprofiel wordt geplaatst, waardoor een gedeelte van de kast onder de buitenmuur zit. Een ander gevolg is dat de achterzijde van de kast gedeeltelijk voor het glas zit.

Materialen

Voor de lamellen kan je kiezen tussen aluminium en kunststof of pvc. Elk materiaal heeft zo zijn specifieke voordelen. Zo zijn pvc-rolluiken standaard goedkoper, maar heeft aluminium dan weer wel een betere isolatiewaarde en scoort het beter qua veiligheid. De kast en geleiders zijn meestal uit aluminium vervaardigd.

Om deze redenen kies je voor een rolluik!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media