Screens kiezen? Deze tips helpen je op weg

Een licht of donker doek? Veel perforaties of net weinig? Welke bediening? Een screen kiezen, is allesbehalve evident. Bart Willems van rolluiken- en zonweringspecialist Wilms zet de aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Maatwerk

 • ZIPXZero
  Foto Wilms Jos
 • screens
  Foto Harol
 • Fixscreen 85 Renson special buitenschrijnwerk
  Foto Renson
 • Screens
  Foto Wilms Jos

"Screens worden altijd op maat gemaakt", vertelt Bart Willems. "Er zijn verschillende types doeken en verschillende materialen. Wij werken standaard met glasvezeldoeken. Die reageren uitstekend op temperatuurverschillen en blijven onder alle weersomstandigheden strak."

Kleur

De onderdelen van een screen - de kast, geleiders en onderlat - zijn qua kleur meestal afgestemd op die van het buitenschrijnwerk. "Screens worden vaak in de dagkant geplaatst. Dat is de oppervlakte tussen je buitenmuur en het raam. Daarom kiest 99 % voor dezelfde RAL-kleur als die van zijn ramen en deuren."

Contrasterend of vergelijkbaar?

Ook voor het doek zijn er heel wat mogelijkheden. Een kleur aanbevelen, is volgens Willems moeilijk. "Het is vooral een kwestie van smaak. De een contrasteert graag met het buitenschrijnwerk, een ander verkiest een vergelijkbare kleur. Wel bepalen de kleur en het soort doek mee hoeveel licht en warmte er nog binnenkomen."

Perforaties

Het doek van een screen bevat kleine gaatjes. "Deze perforaties, ook wel de openheidsfactor genoemd, geven aan hoe transparant het doek is. Door een doek met een factor van 3 % zie je minder dan door een doek met een factor van 10 %. De openheidsfactor heeft ook invloed op het binnenklimaat. Doeken met een hogere factor houden minder warmte buiten."

Bediening

Nog van belang is de bediening. "Windvaste screens zijn bijna altijd elektrisch bediend. In combinatie met warmte- en lichtsensoren kan je ze ook bedienen als er niemand thuis is. Zo creëer je altijd een aangenaam binnenklimaat. Het grote voordeel van de windvaste systemen is dat winderige dagen geen probleem zijn. Ze kunnen tot 12 beaufort aan."

Nieuwbouw vs renovatie

In principe kan je de diverse screentypes zowel bij nieuwbouw als renovatie toepassen. "Maar er zijn natuurlijk beperkingen. Sommige types worden gecombineerd met het buitenschrijnwerk. Die kunnen we niet toepassen als je de ramen niet vervangt."

Gouden tips

Willems sluit af met twee adviezen:

 • Zonwering heeft enkel nut aan de buitenkant van je woning. Vermijd dat de zonnestralen het glas raken. Anders warmt het glas op en verliest je zonwering te veel van zijn nut.
 • Je kijkt beter naar buiten door donkere doeken. Dus als je graag van het uitzicht van je tuin geniet, kies je best een zo donker mogelijk doek. ’s Avonds verandert dit effect. Als je het licht aandoet, kijk je van buiten beter naar binnen door een donker doek.

Screens helpen ook om oververhitting tegen te gaan in je veranda. Wil je weten hoe?

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media