Geen airco en toch een koel huis? Zo pak je het aan

Met de tropische temperaturen van vorige week nog in gedachten, zit de kans er dik in dat het binnenkort weer puffen wordt. Gelukkig kan je het binnenshuis lekker fris houden. Maar dan tref je best nu al de nodige maatregelen.

1. Voorkom dat de warmte binnen komt

Als de zon op je ramen schijnt, lopen de temperaturen binnen snel op. Het belangrijkste wat je dan kan doen, is ervoor zorgen dat de warmte niet de kans krijgt om via het glas tot binnen door te dringen. Dat doe je met buitenzonwering. Denk maar aan rolluiken, screens of een luifel boven je raam. Daarmee scherm je je ramen goed af en voorkom je dat het binnen onaangenaam warm wordt. Screens hebben wel een streepje voor als je het liefst ook het zicht naar buiten behoudt, toch natuurlijk daglicht binnen wil en een oplossing wil die perfect aansluit op de kleur van je ramen.

Tip: buitenzonwering is altijd te verkiezen boven binnenzonwering. Met screens en rolluiken voor je ramen krijgen die niet de kans om op te warmen. Bij zonwering aan de binnenkant van je ramen geraakt de warmte wel tot in huis. En dan is het helaas te laat, want in goed geïsoleerde en luchtdichte huizen krijg je die maar heel moeilijk terug buiten.

2. Koel je huis ’s nachts af

Van zodra de temperaturen wat dalen ’s avonds, kan je de frissere nachtlucht gebruiken om je huis mee af te koelen. Door tegenover elkaar liggende ramen open te zetten, of je schuifraam de hele nacht open te laten staan. Zie je het niet zitten om ’s nachts alles open te laten? Dan zijn ramen met nachtkoelingsroosters ideaal. Die kan je langs de binnenkant van je huis open zetten zonder dat je je onveilig hoeft te voelen. “Zo zijn onze roosters opgebouwd uit inbraakwerende aluminium lamellen en werken we ze aan de binnenkant af met insectenwerend gaas”, vertelt Roel Berlaen van Renson.

Tip: Combineer je nachtkoeling met screens overdag? Dat kan je tot 10°C verkoeling opleveren in huis.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media