Zonwering installeren? Dit zijn je opties

Daglicht en contact met de buitenomgeving zijn belangrijk voor onze gezondheid. We kiezen dan ook vaak voor grote ramen die veel licht binnenlaten. Het nadeel is wel dat veel licht ook veel warmte met zich meebrengt, waardoor je woning in de zomer al snel te warm wordt. De oplossing? Zonwering op maat. Maar welke opties zijn daarvoor beschikbaar en wat past het beste bij jouw smaak en budget? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Statische zonwering

Statische zonwering is al een tijdje minder populair. “Dat komt vooral omdat toepassingen zoals vaste constructies boven of voor de ramen of zonwerend glas niet meer in het moderne woonconcept passen”, vertelt Ann Van Eycken van Verozo, de Belgische beroepsvereniging voor zonwering en rolluiken. “We willen tegenwoordig de zonnestraling optimaal kunnen benutten en met statische zonwering verlies je in de winter nuttige zonnewinsten voor zowel daglicht als verwarming.”

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering biedt daarentegen een zeer efficiënte bescherming omdat ze kan worden ingezet in functie van je behoeften en comfort, rekening houdend met de wisselende seizoenen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat screens, rolluiken en knikarmschermen het meeste worden gebruikt. “Al zien we dat buitenjaloezieën nu ook stilaan hun intrede doen”, voegt Ann toe. “Maar ook de outdoorliving, voorheen terrasoverkapping genoemd, doet het zeer goed. Dit komt door de coronacrisis waardoor we weer meer buiten gaan leven. Ook het vele telewerken benadrukt de nood aan goede buiten- en binnenzonwering. Enerzijds zoeken we bescherming tegen de warmte, maar we willen anderzijds ook een oplossing tegen overvloedig daglicht dat voor verblinding op onze beeldschermen zorgt.”

Screens

Screens of verticale zonneschermen passen vooral bij een strakke en minimalistische bouwstijl. Dankzij het inbouwsysteem of de compacte behuizing creëer je geen storende elementen die je gevel ontsieren en blijft het karakter van je grote raampartijen ongeschonden. Bovendien kan je bij screens vaak kiezen tussen gedeeltelijk of volledig zonwerende varianten, zodat je op elk moment je lichtinval én je privacy optimaal kan controleren. Een gemiddelde screen van 2 m breed en 2,5 m hoog, inclusief buismotor, heb je al voor iets meer dan 1.000 euro (exclusief btw en plaatsingskosten).

Rolluiken

“Rolluiken worden vaak gekozen omdat ze naast hun zonwerende functie ook extra isolatie bieden”, zegt Ann. “Bovendien kunnen ze ook perfect worden geautomatiseerd, eventueel met groene energie, en gaan ze zeker 30 jaar mee. Verder vragen ze weinig onderhoud en beschermen ze je ramen tegen wisselende weersinvloeden.” De prijs van een rolluik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort rolluik (voorzet, opbouw of inbouw), het materiaal, de automatisering, de isolatie en de kleur.  Voor een manueel voorzet- of opbouwrolluik in pvc van 150 x 150 cm mag je ongeveer op 225 euro exclusief btw tellen. Voor een geautomatiseerd voorzetrolluik met dezelfde afmetingen in aluminium is dat al snel 505 euro. Werk je bij nieuwbouw met inbouwrolluiken? Dan ben je voor een geautomatiseerd rolluik in pvc van 240 x 200 cm ongeveer 420 euro kwijt.

Knikarmschermen

“Sinds de coronacrisis is een terras bij een appartement een echte must. Als oplossing tegen overvloedig daglicht wordt in zo’n geval vaak gekozen voor een knikarmscherm”, vertelt Ann. Zo’n scherm kan je eenvoudig manueel of elektrisch uitvouwen tijdens zonnige periodes en later gewoon weer inklappen. Het enige wat dan overblijft is een kleine buis met ombouw. Met behulp van extra steunpunten is het bovendien mogelijk om grote oppervlaktes, zoals een groot terras, te overspannen. De gemiddelde kostprijs van een knikarmscherm start rond de 500 euro, maar kan oplopen tot zo’n 2.000 euro, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de cassette waarin het scherm wordt opgerold.

Tip

Voor iedereen die op zoek gaat naar een passende zonwering geeft Ann nog deze tip mee: “Kies vooral voor een kwaliteitsvolle en duurzame zonwering die lang meegaat. Zoals met veel dingen kijk je ook bij de keuze van zonwering best verder dan enkel de prijs. Die vertelt je lang niet alles en een lage prijs zal op lange termijn niet opwegen tegen het gebruiksgemak van een degelijke zonwering op maat van jouw woning.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media