livios logo

Automatiseer en maximaliseer je zonwering!

Het begrip actieve zonwering geraakt stilaan ingeburgerd. Logisch, als je weet dat we steeds beter geïsoleerde huizen bouwen en dus moeten oppassen voor oververhitting. En dan behaal je met een automatisch systeem de beste resultaten. Stéphane Bocqué, Didier Smet (beide Somfy) en Geert Lemarcq (Gira) leggen uit hoe dat in zijn werk gaat.

Meerwaarde

zonnewering

De meerwaarde van zonwering zit 'm in het gebruik.

Foto Renson
  

actieve zonwering

Voorbeeld van actieve zonwering met behulp van een zonnesensor aan de binnenkant van het raam.

Foto Gira
  

Weerstation

Deze sensor meet onder meer de lichtintensiteit en de buitentemperatuur. Op basis van die gegevens wordt de zonwering aangestuurd.

Foto KNX Home Control by Vecolux
  

zonwering luifel

Voor een optimaal resultaat, moet je verschillende vormen met elkaar combineren.

Foto Winsol
  

Voorzetrolluik rolluik

Bij complexere systemen kan je de wering in verschillende standen laten uitschuiven, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht.

Foto Harol België NV
  

16598

Een windsensor werkt als levensverzekering voor je zonwering.


  

actieve zonwering

Deze module laat toe om je afschermingen op verschillende manieren aan te sturen: met sensoren, maar ook manueel.

Foto Gira
  

Overkapping Lagune zonnewering

Door te automatiseren, haal je het maximum uit je investering.

Foto Renson
  

De meerwaarde van zonwering zit in het gebruik. Daarom pleit Stéphane Bocqué van Somfy, fabrikant van motoren en sturingen van zonwering, ervoor om ze altijd te automatiseren. "Wil je toegevoegde waarde realiseren, dan moet je je woning in haar geheel bekijken, rekening houdend met de oriëntatie. Je moet de impact van de zonnestraling per gevel meten en meerdere vormen van wering combineren."

Altijd buitenzonwering

"Eén opmerking", zegt Didier Smet. "Als we het hebben over zonwering, bedoelen we buitenzonwering. Anders komt de warmte alsnog binnen en creëer je vooral visueel comfort."

Altijd gemotoriseerd

Conditio sine qua non voor actieve zonwering: alle producten - rolluiken, screens, luifels … – moeten gemotoriseerd zijn. "Liefst met radiomotoren, die je draadloos kunt aansturen", vertelt Bocqué. "Dat biedt niet alleen een esthetisch voordeel. Je vermijdt ook veel kap- en breekwerk en hoeft niet alles in één keer aan te kopen. Je kan per kamer of gevel werken."

Specifieke oplossing voor zonwering…

"Wij bieden twee oplossingen aan ", vertelt Geert Lemarcq van domoticafabrikant Gira. "Enerzijds het conventioneel systeem. Daarbij installeer je per rolluik, screen of zonneluifel een stuurmodule, waarop je vervolgens verschillende type 'knoppen' kan opklikken. Van een eenvoudige manuele bediening tot een klok met sensordetectie. Die laatste laat toe om lokaal een zon- en/of glasbreuksensor aan te sluiten."

… of investeren in domotica-installatie?

"Anderzijds heb je het volledige gebouwbeheersysteem. Het voordeel is dat je meestal al beschikt over de nodige meettoestellen, zoals een weerstation of een schemerschakelaar. Je kan dan de lichtintensiteit vanaf het dak meten in het oosten, zuiden en westen. Schijnt de zon heel fel vanuit het oosten, dan schuift automatisch alle zonwering in die gevel open", aldus Lemarcq.

Internetsturing

Ook Somfy werkt met twee systemen. Optie één: klassieke motoren rechtstreeks aansturen met een schakelaar, individuele sturing of sensoren. Optie twee: werken met radiogestuurde motoren, die je via een afstandsbediening en sensoren aanstuurt.

"Voor radiomotoren hebben we ook Tahoma Connect, een internetgekoppelde interface. Deze box stuurt de toepassingen online aan op basis van de informatie van de verschillende sensoren. Je kan perfect starten met één of enkele zonweringen en later uitbreiden", vertelt Smet.

Altijd verbonden

Het voordeel van de laatste oplossing? "Door de internetkoppeling ben je net als bij een domoticasysteem altijd verbonden met je huis voor zonwering, verlichting, toegangscontrole … Onze Tahoma-interface werkt met een klassieke pc, maar is ook compatibel met iOS (iPhone/iPad) en Android. Daarmee dekken we 80 % van de markt van smartphones en tablets", verduidelijkt Smet.

"Bij Gira wordt dit alles gerealiseerd via de Homeserver", pikt Lemarcq in. "Met éénder welk toestel waarmee je kan browsen, bestuur je je hele woning."

Zon en wind

Naast zonnecellen, zijn ook windsensoren ware must haves voor actieve zonwering. "Winddetectie beschermt je zonneluifels en screens tegen hevige wind", vertelt Bocqué.
Lemarcq schetst een bijkomende mogelijkheid. "Op onze stuurmodules kan je ook een glasbreuksensor aansluiten. Zo verhoog je meteen ook je veiligheid."

Drempelwaarden instellen

Actieve zonwering stel je af met één of meerdere drempelwaardes. "Boven een bepaalde lichtintensiteit, treedt het systeem in werking, zodat je ook op zonnige dagen thuiskomt in een frisse woning", verteltSmet.

De zonwering kan helemaal openschuiven of tot op een ingestelde stand. Rolluiken kan je bijvoorbeeld op ventilatiestand zetten, zodat er nog kleine lichtbundeltjes tussen de lamellen priemen.

Jojo-effect

En als de zon ineens minder hard schijnt? "Dan gebeurt het omgekeerde", weet Smet. "Maar daar zit wel een zekere vertraging op, om een jojo-effect te vermijden als een wolk het zonlicht blokkeert."

En bij renovatie?

Lemarcq: "Als er elektrische voeding voorzien is voor de motoren, kan je met een conventioneel systeem ook in bestaande woningen al vergaand automatiseren. Kies je voor een volledig gebouwbeheersysteem, dan moeten er elektriciteitskabels vanaf de motoren naar de centrale verdeelkast worden getrokken. Van daaruit komt er een buskabel naar de bediening. Er is dus geen directe verbinding tussen knop en motor, die wordt softwarematig gerealiseerd . En dat impliceert kap- en breekwerk in de meeste bestaande woningen."

Bocqué voegt toe: "Verbouwers koppelen actieve zonwering onterecht aan veel breekwerk. Dat er terwijl veel draadloze oplossingen zijn."

Rolluiken vervangen?

Hoewel moderne rolluiken voordelen bieden qua isolatie en esthetiek, hoef je niet per se je bestaande rolluiken te vervangen. "Je kan ze nagenoeg allemaal motoriseren. Behalve heel oude modellen met een houten as. Oude screens moet je meestal wel integraal vervangen, omdat er geen motor in de oprolbuis past", zegt Smet.

Goed nadenken

Ga je bouwen, dan lijkt het voor de hand liggend om overal alvast datalijnen te voorzien. Toch raadt Lemarcq af om te investeren in een conventionele oplossing voor zonwering, als je achteraf toch van plan bent om een domoticasysteem te plaatsen. "Niet slim. Want dan ben je het geld voor de verschillende modules kwijt. Goed nadenken op voorhand dus."

Vraag referenties

Bocqué beaamt: "Je moet vooral uitzoeken wat je behoeften zijn. Schakel een vakman in met kennis van zaken en goede referenties. Beknibbel niet. De aansturing vertegenwoordigt slechts een fractie van de totaalkost. Maar het is wel de fractie die waarde geeft aan je investering."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/automatiseer-en-maximaliseer-je-zonwering/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=22206be&utm_campaign=content