livios logo

Hou met je rolluiken niet alleen de zon buiten

Rolluiken houden niet alleen niet de zon en nieuwsgierige blikken buiten, maar vormen ook een extra barrière tegen inbrekers. Maar hoeveel stelt die barrière nu eigenlijk voor? Kan je van je huis met rolluiken een oninneembare vestiging maken? En hoe haal je op gebied van inbraakveiligheid het maximale uit je rolluiken? Wij gingen te rade bij Ann Van Eycken van de Belgische beroepsvereniging van rolluiken -en zonweringproducenten Verozo, Koen Destoop van Winsol en Annick Draelants namens Harol.

Psychologisch veiligheidsaspect

Foto Winsol
  

Foto Harol België NV
  

Foto Boflex
  

"Een rolluik biedt volgens mij vooral een psychologisch veiligheidsaspect", aldus Destoop. "Een lamel uit pvc of kunststof gaat een inbreker die echt binnen wil niet buiten houden, maar wel afremmen. In die zin zijn rolluiken niet zaligmakend als het gaat om inbraakveiligheid. Maar het is natuurlijk een extra barrière voor de inbreker. Als hij moet kiezen tussen een huis met of zonder rolluiken, is de keuze snel gemaakt. Daarbij komt ook dat hij niet kan zien wat er achter die rolluiken zit. Valt er eigenlijk wel iets te rapen in dat huis? Met welk type ramen en glas krijgt hij te maken? Zit er misschien een pitbull op hem te wachten (lacht)?"

Stevige rolluikkast

Er zijn drie soorten rolluiken: opbouw- en inbouwvarianten en voorzetrolluiken. Simpel gesteld wordt de rolluikkast bij de eerste twee types in het binnenschrijnwerk verwerkt, terwijl de kast bij de voorzetrolluiken op de muren is gemonteerd. "In dat laatste geval is de kast dus bereikbaar voor inbrekers en wat minder veilig", aldus Van Eycken. Hier kan je kiezen voor een stevigere kast uit geëxtrudeerd aluminium.

Onklopbaar staal

Bij rolluiken heb je de keuze tussen pvc of aluminium. "Maar als je echt voor veiligheid gaat, dan blijft staal natuurlijk onklopbaar. Interessant als je je glazen buitendeur extra wil beveiligen", vertelt Van Eycken. Naast stevige lamellen en een stevige kast kan je de inbraakveiligheid van je rolluiken nog verhogen met deze ingrepen:

  • Ophefbeveiliging: verhindert dat inbrekers het rolluikblad naar boven kunnen duwen.
  • Veiligheidsgeleider: dikker dan de standaardgeleider. Zorgt er samen met zijklemmen voor dat de lamellen niet kunnen uitgebroken worden.
  • Versterkte onderlat: lat uit stevig materiaal, met extra brede onderlip die het optillen bemoeilijkt. Een veer zorgt voor extra blokkering.

Automatiseren en programmeren

"Rolluiken met automatische bediening kan je ook zo programmeren dat ze je woning een bewoonde indruk geven als je weg bent", laat Draelants weten. "Met een timer laat je ze op verschillende tijdstippen open en dicht gaan. Met een domoticasysteem bereik je een nog beter effect omdat je je rolluiken en verlichting op elkaar kan afstemmen."

-------------------

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/hou-met-je-rolluiken-niet-alleen-de-zon-buiten/