livios logo

Keuzestress: zonneluifel versus terrasoverkapping

Terrasoverkappingen zijn hip, hot en happening. Dat blijkt uit het uitdijende aanbod van fabrikanten met trendy accessoires zoals geïntegreerde ledverlichting, schuivende zijwanden en luidsprekers. Maar hoe gaat het ondertussen met die andere vertrouwde terrastopper, de zonneluifel? Tijd voor een kletterende confrontatie!

Snelle Livios-tips
Geen tijd om dit artikel helemaal te lezen? Check zeker deze vier keuzetips!
1. (On)zichtbaar: een terrasoverkapping kan je niet wegtoveren zoals een zonneluifel (ook knikarmscherm genoemd). Wil jij een flexibele oplossing, dan is een luifel interessanter.
2. Sterk en stevig: een zonneluifel biedt vooral bescherming tegen de zon en is minder goed opgewassen tegen weer en wind. Wil je maximale bescherming tegen het weer, dan is een terrasoverkapping wat jij nodig hebt.
3. Stabiele muur: om een zonneluifel te monteren heb je een draagkrachtige muur nodig, terwijl een terrasoverkapping (al dan niet gedeeltelijk) op zichzelf staat.
4. Budgetoptie: een zonneluifel is door de band genomen goedkoper dan een terrasoverkapping. Maar het prijsverschil tussen verschillende overkappingen kan enorm oplopen vanwege de vele opties.
Terrasoverkapping zonwering terras zwembad

Tegenover de extra stevigheid van een terrasoverkapping ...

Foto Wilms rolluiken en zonwering
  

Knikarmscherm zonwering terras

... staat de flexibiliteit van een zonneluifel.

Foto Winsol
  

 

Als je alleen de zon buiten wil houden, ben je met klassieke rolluiken of screens goedkoper af. Maar om van maart tot september maximaal te genieten van je tuin, kom je al snel uit bij een terrasoverkapping of zonneluifel. De vraag is alleen: hoe weet je nu wat jij nodig hebt?

Wat is het verschil?

Ronny Tiri, marketingmanager van Wilms, fabrikant van rolluiken en zonwering: “Het belangrijkste verschil tussen een terrasoverkapping en een knikarmscherm is het uitzicht. Bij knikarmschermen is alleen de kast tegen de muur nog zichtbaar als je het niet gebruikt. Bij terrasoverkappingen blijf je de constructie zien.”

Echte tuinkamer …

“Met een terrasoverkapping kan je alle kanten uit, van een lamellen- of vouwdak tot horizontale en verticale doekzonwering”, zegt Ann Van Eycken van Verozo, de beroepsvereniging van fabrikanten van zonwering en rolluiken. “Door de waaier aan mogelijkheden kan je perfect een oplossing op maat creëren. Bovendien vormen hoogtes tot 3 meter geen probleem en kan je de volledige breedte van je woning overkappen.”

Terrasoverkappingen zijn robuuste constructies die dag in dag uit blijven staan, in weer en wind. Over regen hoef je je geen zorgen te maken, de afwatering gebeurt discreet via de palen. “Je kan ze gebruiken als een soort veranda, afhankelijk van hoe ver je gaat in de afscherming (bijvoorbeeld door zijwanden of schuifdeuren toe te voegen, red.). Met buitenzetels en ander klein meubilair krijg je een heuse outdoor living”, aldus Ann Van Eycken.

Ze wijst ook op de vele accessoires bij een terrasoverkapping, zoals ingebouwde sfeerverlichting en verwarming. “Hoewel je deze ook steeds meer vindt bij knikarmschermen.”

terrasoverkapping tuin terras

Een terrasoverkapping kan je naar hartenlust pimpen tot het eindresultaat precies aan jouw wensen voldoet. Maar opgelet: al die accessoires komen met een prijskaartje.

Foto Renson
  

 

Wil je weten waar je op moet letten bij de aankoop van een terrasoverkapping? Livios-redacteur Gerry zocht het voor je uit!

… versus maximale flexibiliteit

Tegenover de vaste, solide en regenbestendige constructie van een terrasoverkapping staat de flexibiliteit van de zonneluifel. “Een knikarmscherm gebruik je typisch om schaduw te creëren tijdens zonnige periodes in de zomer, terwijl je een terrasoverkapping ook sneller gebruikt op warme dagen in de lente of herfst”, zegt Ann Van Eycken.

Bovendien kan je een zonneluifel snel weer inschuiven: het enige wat overblijft is een kleine buis met ombouw.

Welk systeem is het populairst?

“Terrasoverkappingen zijn een relatief nieuwe vorm van zonwering, maar sinds 2015 zijn ze aan een opmars bezig omdat het klimaat milder wordt en we meer tijd buiten doorbrengen”, zegt Ann Van Eycken. “In het begin hadden zonneluifels te lijden onder het succes van terrasoverkappingen. Maar nu stellen we vast dat ook knikarmschermen sterk in trek zijn, met dank aan modieuze toepassingen.”

Ronny Tiri bevestigt: “Wij verkopen nog altijd meer knikarmschermen, maar we voelen dat de vraag naar overkappingen stijgt.”

Zijn er technische aandachtspunten?

Terrasoverkappingen zijn opgewassen tegen extremere weersomstandigheden. “Ook overkappingen met doekzonwering zijn steviger dan de klassieke knikarmschermen omdat het doek met ritstechnologie vastzit in de geleiders”, weet Ronny Tiri.

Voor zonneluifels zijn er meer aandachtpunten. “Het is belangrijk dat de bevestigingsmuur sterk genoeg is om de constructie te kunnen dragen met behulp van een chemische verankering”, waarschuwt Ronny Tiri. Toch raadt hij voor grote oppervlaktes een knikarmscherm aan.

“Terrasoverkappingen zijn beperkter in oppervlakte, of je moet meerdere systemen aan elkaar koppelen. Onze knikarmschermen gaan tot 14 meter breed en hebben dan nog een uitval van 4 meter. Het nadeel is dan wel dat je veel wind vangt.”

Zonneluifel zonwering knikarmscherm terras

Het weer blijft het grootste pijnpunt van een knikarmscherm.

Foto Wilms rolluiken en zonwering
  

 

Het weer blijft het grootste pijnpunt bij zonneluifels. De meeste terrasoverkappingen zijn volledig bestand tegen wind en regen, terwijl knikarmschermen in essentie toch vooral bescherming bieden tegen de zon. Ann Van Eycken: “Je zal het scherm moeten inschuiven als het begint te regenen of hard begint te waaien. Maar dit kan allemaal automatisch met behulp van wind- en regensensoren.”

Is jouw muur sterk genoeg?
Het monteren van een knikarmscherm is niet altijd mogelijk. “Bij oudere woningen met een dikke muuropbouw en een smalle spouwmuur is het meestal geen probleem om de constructie chemisch in de draagmuur te verankeren”, zegt Ronny Tiri van Wilms. “Maar bij moderne woningen met een dikke laag isolatie in de spouw, of met een draagstructuur in houtskeletbouw, is dit niet evident. Eigenlijk zou je al bij het ontwerp je architect moeten inlichten, zodat hij de nodige voorzorgen kan nemen, bijvoorbeeld door een gegoten betonbalk te voorzien op de plaats waar je het knikarmscherm wil hangen.”

En hoe zit het met de prijs?

Prijzen zijn zeer sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie, maar in het algemeen is een terrasoverkapping duurder dan een zonneluifel. “Dat prijsverschil is normaal, er wordt ook veel meer materiaal gebruikt dan bij een knikarmscherm”, zegt Ronny Tiri. 

Terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is beter bestand tegen wind en regen.

Foto Harol België NV
  

 

Veel hangt ook af van de opties: ga je voor een standaard overkapping of wil je geïntegreerde verlichting, glazen schuiframen en ingebouwde luidsprekers? Het is allemaal mogelijk, maar het drijft de prijs op.

Lees hier meer over de prijs van terrasoverkappingen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/keuzestress-zonneluifel-versus-terrasoverkapping/