livios logo

Rolluiken en zonwering bij renovatie

Screens, terrasoverkappingen, knikarmschermen, … zijn systemen die je ook achteraf kan installeren en bij een renovatie dus makkelijk in te plannen zijn. Rolluiken daarentegen worden wel al in de ruwbouwfase ingebouwd, maar toch heb je bij verbouwingen verschillende mogelijkheden. Er zijn drie soorten rolluiken en die hebben bij verbouwingen bepaalde voor- en nadelen.

Voorzet- , opbouw- of inbouwrolluiken?

Als je je woning wil uitrusten met rolluiken, is de vraag hoe ingrijpend de verbouwingswerken zijn. Wil je gewoon rolluiken plaatsen zonder meer, dan zijn voorzetrolluiken je enige optie. Als je ook je ramen gaat vervangen, zijn opbouwrolluiken een goed alternatief. Als het om grotere renovatiewerken gaat met gevolgen voor de ruwbouw van je woning, kan je inbouwrolluiken overwegen.

zonwering rolluiken

Als je verbouwingen wat ingrijpender zijn, kan je opteren voor opbouw- of inbouwrolluiken.

Foto VEROZO - Rolluiken en Zonwering
  

ramen raam rolluiken slaapkamer zonwering Belisolramenraam201610-8788S-LevaillantHD

Inbouwrolluiken zijn enkel interessant als je een grondige renovatie wil doorvoeren.

Foto Belisol ramen en deuren
  

Voorzetrolluiken kunnen altijd

Aangezien voorzetrolluiken boven het raam tegen de gevel worden geplaatst, kan je elke bestaande woning met dit type rolluiken uitrusten. Als je toch van plan bent om je ramen te vervangen, kan je deze rolluiken ‘in de dag’ in een verbreding plaatsen zodat de rolluikkast aan de binnenzijde niet meer zichtbaar is. Ook opbouwrolluiken zijn dan een optie. Dit type rolluik vormt samen met het raam één geheel en wordt op het raamkozijn gemonteerd.

Uitsparing vrijmaken voor inbouw

Inbouwrolluiken zijn enkel interessant als je een grondige renovatie wil doorvoeren. Om deze rolluiken te integreren moet de kast immers in de gevel worden weggewerkt. Bij nieuwbouw wordt er dan tijdens de ruwbouwfase ruimte voorzien, maar bij renovatie zal die ruimte dus vrijgemaakt worden.

Zonwerend doek

Er bestaan ook zonweringsystemen waarbij je zelf een glasvezeldoek tegen het raam kan plaatsen. Boven- en onderaan bevestig je het doek tegen het raamkader met velcro. Handig voor die kamers waar je zonlicht en hitte liever buiten houdt, zoals een babykamer of bureau.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/rolluiken-en-zonwering-bij-renovatie/