livios logo

Hoe oververhitting en UV-aantasting vermijden via lichtstraat?

Vraag

Aan onze bestaande privéwoning (1981) werd in 1997 een aanbouw gerealiseerd met lichtstraat. Het betreft een aluminium lichtstraat met thermisch onderbroken profielen. Wij wensen binnenin de ruimte het zonlicht extra te temperen met als beoogd effect het verminderen van warmte en UV-aantasting/-verkleuring; het visuele effect van binnen naar buiten willen we wel maximaal behouden. Is het zinvol om een glasfolie aan te brengen op de bestaande glasoppervlakten aan de binnenzijde van de lichtstraat (kostenbesparend) of dient een screen te worden overwogen (duurder) ?

Antwoord

"Er zijn twee elementen waarmee rekening moet worden gehouden", volgens Wouter Hilderson van Pixii: enerzijds hoeveel energie wordt er tegengehouden/gereflecteerd door de folie/screen en anderzijds of je deze wilt kunnen sturen."

"Voor het eerste punt kijken we ,aar hoeveel procent van het licht nog wordt doorgelaten. Als je weet dat ongeveer 50% van het licht zichtbaar is, dan begrijp je dat een transparante folie nooit zo performant zal zijn als een niet- of halftransparante screendoek. Als je vooral wil focussen op het wegfilteren van UV-straling, dan kan je hiervoor specifieke folies vinden. Wil je vooral de warmte buitenhouden, dan is een screen optimaal. Vraag is dus: hoeveel warmte komt er via de zonnestraat binnen, en hoeveel via andere bronnen (bijvoorbeeld andere ramen)? Als er in de nieuwe aanbouw een groot raam zit zonder zonwering, zal de screen op de lichtstraat de oververhitting maar beperkt oplossen.

Het tweede punt is vooral belangrijk in relatie tot de winter. Immers, ook in de winter komt er via de ramen en de lichtstraat warmte binnen. Het plaatsen van een permanente folie houdt ook hier dan een stuk van deze warmte tegen. En dan moet de verwarming een beetje harder. Een screen daarentegen gebruik je enkel wanneer nodig. Dus ook hier heeft een screen een streep voor, maar ook hier is het wel de vraag hoe groot de bijdrage van de lichtstraat is in het geheel. 

Dus de conclusie is: een screen is zeker de beste oplossing. De enige reden hier om toch misschien voor een folie te kiezen is dat de zonnewinsten via de lichtstraat relatief beperkt zijn in de zomer (kleine oppervlakte of grote (schuif)ramen in dezelfde ruimte zonder zonwering), of omdat het doel enkel is om UV-licht buiten te houden."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/vraag/34000/hoe-oververhitting-en-uv-aantasting-vermijden-via-lichtstraat/