livios logo

Mag ik rolluiken plaatsen aan appartement?

Vraag

Ik heb een appartement op twee verdiepingen. Kan ik daar rolluiken plaatsen op de tweede etage? Ik heb in de zomer veel last van de zon en dat zou de oplossing kunnen zijn. Ik heb de 2de eigenaar de vraag gesteld maar maar die wil daar niet in meegaan.

Antwoord

Vooreerst dient er nagegaan te worden of de wet op de appartementsmede-eigendom werd uitgesloten in de statuten. In de situatie dat de appartementswet werd uitgesloten, d.w.z. dat deze wet niet van toepassing is, dienen alle daden van beheer en beschikking aan gemeenschappelijke delen te worden verricht met medewerking van alle mede-eigenaren. 

Het plaatsen van rolluiken brengt immers doorgaans werken aan de gemeenschappelijke delen met zich mee, wat een daad van beheer is. Wanneer de andere mede-eigenaar zijn medewerking hieraan niet verleent kan je je wenden tot de Vrederechter om op die manier toelating te verkrijgen. 

Indien de appartementsmede-eigendom van toepassing is dient er in eerste instantie goedkeuring te worden gevraagd aan de Algemene Vergadering van Mede-eigenaars (werken aan gemeenschappelijke delen). Indien daar geen voldoende meerderheid (2/3e) wordt behaald is er de mogelijkheid om binnen 4 maanden beroep aan te tekenen tegen dit agendapunt bij de Vrederechter. 

Een andere mogelijkheid is dat er op ieder tijdstip toestemming kan worden gevraagd bij de Vrederechter om op eigen kosten werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke delen die nuttig zijn. 

Beantwoord door: Debbie Melissas, Clabots Advocaten

Advocaten en Bemiddelaars Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Zonwering

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/vraag/34997/mag-ik-rolluiken-plaatsen-aan-appartement/