livios logo

Natte rolluiklinten en vochtige muur

Vraag

Ik heb problemen na het plaatsen van voorzetrolluiken! Deze werden boven het raam geplaatst. Kort na het plaatsen waren alle rolluiklinten bij hevig regenweer en wind nat en wat later was ook de muur rond mijn achterdeur vochtig. De schrijnwerker heeft dan de bakken bovenaan en aan de zijkanten toegemaakt met silicone. Sommige rolluiklinten zijn niet meer nat geworden maar het probleem blijft zich herhalen aan het rolluik van het keukenraam en de achterdeur, dus beneden aan de achterzijde van het huis (waar de regenkant zich bevindt).

De open stootvoeg het dichtst bij het rolluiklint (keukenraam en achterdeur) en de vochtige muur (acherdeur) werd dicht gesiliconeerd en dit leek te helpen (andere stootvoegen in de buurt bleven open). Maar daarna werd het rolluiklint aan de eetkamer nat, ook aan de achterzijde van het huis (daar was de open stootvoeg niet toegedaan). De open stootvoegen mogen weliswaar niet toe maar als test werd deze aan de achterdeur terug opengemaakt en kort daarna was het rolluiklint terug nat en de muur terug vochtig! Voorlopig werden de dichtste open stootvoegen boven de rolluiklinten terug toegedaan met silicone en blijven de rolluiklinten (achterdeur en eetkamer) en de vochtige muur droog (achterdeur). De andere stootvoegen in de buurt zijn open.

Maar we weten dat dit geen oplossing is. We willen deze zo rap mogelijk weer openen want het rolluiklint aan het keukenraam wordt nu terug nat waar ook daar de dichtste open stootvoeg toe is. Ook was het rolluiklint aan het keukenraam eens hevig nat nadat het gedooid had na hevige sneeuw en vriestemperaturen.

Waar zou de oorzaak kunnen zijn van de vochtige muur en natte rolluiklinten?

- Schrijnwerker zegt dat het komt door doorslaand vocht van regenwater. De achtermuur is de regenkant en op deze muur komt wel meer en meer mos op de voegen te staan! Ontmossen en impregneren buitenmuur is kostelijk en wat als dat niet de oorzaak is?

- Metser zegt dat het komt omdat de schrijnwerker door folie (epdm?) heeft geboord bij het plaatsen van de rolluiken. Dit is echter met het blote oog niet te zien en we zouden de rolluiken eruit moeten halen. Maar dan heb ik beschadiging aan mijn bakstenen en ik heb geen extra bakstenen liggen natuurlijk.

Nog een andere zegt dat het komt omdat de open stootvoegen te dicht (juist boven rolluikbak) zitten en het water dat blijft staat op de bak zo naar binnengaat. Deze dicht metselen en deze 2 bakstenen hoger terug openmaken.

Kunnen jullie misschien helpen wat de oorzaak van natte rolluiklinten en een vochtige muur zou kunnen zijn en wat we best proberen om dit op te lossen?

Antwoord

Zonder het probleem ter plaatste vast te kunnen stellen, is het niet mogelijk om hier een antwoord op te geven. Je kan best een onafhankelijk bouwexpert inschakelen om de problemen te komen vaststellen. Hij zal dan de oorzaak trachten te acherhalen en maakt hiervan ook een rapport op. Dit kan je gebruiken om de verantwoordelijke partij in gebreke te stellen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/vraag/37045/natte-rolluiklinten-en-vochtige-muur-/