livios logo

Wat kost een screen?

Verticale zonneschermen bieden heel wat comfort. Ze houden de zon en insecten buiten, en gaan oververhitting tegen zonder dat jij het zicht op buiten verliest. Maar welk prijskaartje hangt er aan verticale zonwering? Een specialist van Winsol geeft ons een woordje uitleg.

Voor de prijsberekening van verticale zonwering gaan we uit van screens van 2 meter breed bij tweeënhalf meter hoog. Inclusief buismotor. "Naar manuele zonneschermen is er amper nog vraag," klinkt het. 

Foto Winsol
  

Foto Harol België NV
  

Van 750 tot 1.650 euro

“In zonwering heb je enorm veel opties. Een gemotoriseerde standaarduitvoering van deze afmetingen kost je 750 euro. Het meest populaire model zit rond de 1.000 euro. Wil je alles erop en eraan, dan loopt de prijs op tot zo'n 1.650 euro.”

De prijzen zijn exclusief BTW en plaatsingskosten, de motor is wel inbegrepen.

Onuitputtelijk veel opties

De prijs van zonwering hangt af van de opties die je kiest. “De meest standaard versie heeft bijvoorbeeld geen rits aan de zijkant. Daardoor is zo’n screen niet insecten-werend en minder windresistent. Screens die wél voorzien zijn van rits hebben dus logischerwijze ook een langere levensduur. De meeste mensen kiezen dan ook voor insectenwerende screens met windvast rits-systeem.”

Ook de openingsfactor en transmissiefactor van het doek spelen een rol. De openingsfactor bepaalt het doorzicht, de transmissiefactor hoeveel zonlicht er wordt doorgelaten. Zo heb je verduisterende screendoeken met transmissiefactor 0. Die vind je vooral bij ramen voor slaapkamers.

“Verder zijn er elf standaard RAL kleuren om uit te kiezen. Een andere RAL kleur kan ook, maar dat kost meer.”

Sensoren en domotica

Je kan de zonwering bedienen via een schakelaar, maar sensoren en domotica zijn ook een optie. “Een wind- of zonsensor bepaalt wanneer het doek zakt of niet. Dankzij domotica kan je de screens zelfs bedienen met je smartphone of tablet. De opties zijn oneindig, maar komen met een prijs.”

Plaatsing en onderhoud

Op de vraag naar het prijskaartje en de duur van installatie weten ze bij Winsol geen duidend antwoord te geven. “Dat hangt af van hoeveel screens – hoe meer screens, hoe goedkoper per stuk vanwege de productiekosten - , de grootte, of het al dan niet met domotica is, enzovoort. Een screen voor een raam op het derde verdiep of hoger plaatsen, zal logischerwijs duurder zijn dan op het gelijkvloers.” 

Het onderhoud van screens is de eenvoudigheid zelve. “Je wast ze gemakkelijk af met lauw water. Voor hardnekkige vlekken gebruik je een zachte zeep. Gebruik géén agressief detergent. Ook een hogedrukreiniger is absoluut af te raden.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/zonwering/wat-kost-een-screen/