Dakramen plaatsen: enkele aandachtspunten

Met dakramen haal je licht binnen op je bovenverdieping. Ze zorgen voor veel lichtinval, meer dan dakkapellen of gewone ramen. Je hebt keuze uit verschillende systemen. We sommen enkele aandachtspunten op.

1. Systemen

Je hebt keuze uit verschillende systemen: uitzetramen en kantelramen. Maar een combinatie van de twee is ook mogelijk. Uitzetramen openen naar buiten. Je kan er langs vluchten bij brand, maar zijn minder makkelijk in onderhoud. Kantelramen openen naar binnen.

2. Op de juiste hoogte

Je moet naar buiten kunnen kijken als je zit en staat. De onderkant van het raam moet 90 cm boven de vloer zitten. Een geopend raam moet hoger zijn dan 1,80 m.

3. Grootte van het vensteroppervlak

Voor voldoende licht moet het totale vensteroppervlak minstens 10% bedragen van het vloeroppervlak. Hoe lager de dakhelling, hoe lager het venster moet zijn voor voldoende lichtinval. Vraag raad aan de handelaar of fabrikant.

Opgelet: je hebt een vergunning voor dakramen nodig als ze meer dan 20% van het dakvlak innemen.

4. Accessoires en speciale uitvoeringen

Ook voor platte daken en daken met een lage helling zijn er dakramen verkrijgbaar, denk maar aan dakkoepels, lichtstraten of platdakvensters. Er zijn ook diverse accessoires: speciale rolluiken, zonnewering, zonwerend glas, muggenramen ...

De combinatie van dakramen en zonnepanelen in één dakvlak is esthetisch vaak een tegenvaller. Om dat te vermijden bestaan er dakramen en zonnepanelen die op elkaar gelijken, zodat je dak er veel mooier zal uitzien.

5. Bediening

Besteed ook voldoende aandacht aan de bediening. Zeker bij hooggeplaatste dakramen. Weet dat er tegenwoordig dakramen bestaan die functioneren via afstandsbediening.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media