Hellend dak: soorten dakbedekkingen

De bekendste dakbedekking voor een hellend dak? Dakpannen. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor leien of metalen daken. Naast deze traditionele bedekkingen heb je ook nog bitumenleien, pvc, golfplaten en rieten daken. Welke dakbedekking kies jij?

1. Dakpannen

Dakpannen bestaan uit beton of klei. Je hebt de keuze tussen verschillende modellen en kleuren. Wat de technische eigenschappen betreft, zijn ze tegenwoordig min of meer aan elkaar gewaagd. Wel één constante: hoe groter het formaat, hoe sneller en dus goedkoper de plaatsing. Zelf je dakpannen leggen? Deze klus helpt je op weg.

2. Leien

Leien werden vroeger gemaakt uit leisteen. Dat is nu nog steeds het geval, maar intussen werd het aanbod uitgebreid met kunststofleien en leien uit zink en bitumen. Ze worden op een eenvoudige manier geplaatst: ze worden door middel van haken en koperen nagels op panlatten bevestigd. Er bestaan heel wat legpatronen om je dak te personaliseren.

3. Metalen daken

Bij de metalen daken onderscheiden we vier soorten: dakpanplaten, zink, aluminium en koper. Ieder materiaal heeft zijn voor en nadelen.

4. Anderen dakbedekkingen

Er zijn nog verschillende andere dakbedekkingen: bitumenleien, pvc, golfplaten en rieten daken. De eerste drie zijn zowel voor platte als hellende daken geschikt. Bitumenleien hebben het uitzicht van klassieke leien en worden op dezelfde manier geplaatst. Pvc wordt in brede banen op het dak aangebracht en is een van de lichtste dakbedekkingsmaterialen. Golfplaten worden vooral voor kleine gebouwen of in de industrie gebruikt, terwijl een rieten dak vooral bij landelijke woningen tot zijn recht komt.

Plat dak? Dit zijn de soorten dakafdichtingen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media