livios logo

Dakgoten: materiaal, vorm en afmetingen

Er bestaan goten in allerlei materialen, met elk hun voor- en nadelen. Niet alleen qua materiaal moet je keuzes maken, ook de vorm en afmetingen spelen een rol in zowel het uitzicht als de functionaliteit.

Materialen

Zink, kunststof en koper zijn de meest gebruikte materialen, maar daarnaast heb je ook dakgoten in aluminium, roestvrij staal, polyester, lood en gietijzer. 

1. Kunststof

Kunststof dakgoten zijn makkelijk zelf te plaatsen en het voordeligst in prijs. Er zijn wel grote prijs- en kwaliteitsverschillen: goedkope pvc-goten zijn onderhevig aan temperatuurschommelingen. Heb je een lek? Een kunststof dakgoot is moeilijk te herstellen. Hierdoor moet je meestal volledige delen of de volledige goot vervangen. 

2. Zink

Zinken dakgoten zijn steviger dan een goot in pvc en lekken kan je laten herstellen. Ze zijn wel gevoeliger voor zure regen (in industriegebieden) en je moet opletten voor corrosie door de aanraking van twee verschillende materialen. Goten en afvoerpijpen moeten daarom in hetzelfde materiaal. In het artikel 'Corrosieproblemen bij dakgoten vermijden' vind je meer info over dit probleem.

3. Composietmateriaal

Dakgoten in composietmateriaal worden gemaakt op basis van polyesterharsen. Ze zijn vooral bedoeld voor gebruik in industriële omgeving.

4. Gecoat staal

Dakgoten uit gecoat staal hebben het uitzicht van pvc, maar zijn kleurvaster en steviger. Ze worden afgewerkt met een primer en een pvc-laag, die de goten corrosiebestendig maakt. Er komt geen soldeer- of laswerk aan te pas. Qua prijs situeren ze zich tussen zink en pvc. Gecoat staal verkrijgbaar in verschillende kleuren en makkelijk te integreren in de gevel.

5. Koper

Afvoergoten uit koper zijn duurzaam en gemakkelijk te plaatsen. Ze krijgen na verloop van tijd een groen patina.

Dakgoot

Er bestaan goten in allerlei materialen, met elk hun voor- en nadelen.

Foto CULLYX
  

gevel huis gevelbekleding twinson Twinson_cladding_reference_Belgium_Harelbeke_-_Low_4.JPG

Zink, kunststof en koper zijn de meest gebruikte materialen.

Foto Deceuninck
  

dak nieuwbouw huis woning gevel gevelbekleding hout dakgoot goot

Darnaast heb je ook dakgoten in aluminium, roestvrij staal, polyester, lood en gietijzer.

Foto Prefa
  

dakgoot

Hanggoten zijn goedkoper dan bakgoten en worden los tegen de muurplaat of aan de dakkepers aangebracht en verstevigd met beugels.


© Getty Images  

Vorm

Er zijn twe soorten dakgoten: bak- en hanggoten. 

1. Bakgoot

Bakgoten vormen een onlosmakelijk geheel met de dakconstructie en worden in de kroonlijst ingewerkt. Ze worden aan de onderkant bekleed met plaatmateriaal of planken. Van beneden uit zijn ze niet zichtbaar (esthetisch voordeel). Bakgoten zijn doorgaans breder dan hanggoten en zijn beloopbaar. 

2. Hanggoot (of mastgoot)

Hanggoten zijn goedkoper dan bakgoten en worden los tegen de muurplaat of aan de dakkepers aangebracht en verstevigd met beugels. De beugels moeten stevig zijn en regelmatig gecontroleerd worden. Hanggoten zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: geprofileerd (stevig, maar duur), halfrond (snellere afvoer dan vierkanten), vierkant.

Afmetingen

Ook de afmetingen spelen een belangrijke rol. Kies de breedte in functie van het debiet van het te verwachten regenwater. Dit varieert naar gelang de dakhelling. De vorm en het materiaal van de goot zijn bepalend voor de capaciteit ervan. Vraag bij handelaar of fabrikant een tabel met de maten in functie van de dakhelling en de vorm en helling van de goot. Bij een normaal dak is een breedte van 10 cm een minimum om verstoppingen te vermijden. 

Als het water van je dak in de dakgoot is terecht gekomen, is het de beurt aan de afvoerbuizen of regenpijp.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/16345/dakgoten-materiaal-vorm-en-afmetingen/