livios logo

Plat dak: soorten dakafdichtingen

Hoe moet je je plat dak dichten? Er zijn verschillende methodes. Je kan kiezen voor een bitumineuze of kunststofafdichting.

Bitumineuze afdichtingen

Bitumineuze afdichtingen zijn populair ondanks de stijgende concurrentie van synthetische materialen. De techniek is fel geëvolueerd. Het oudere geblazen bitumen heeft plaats geruimd voor het degelijke polymeerbitumen dat gewapend is met polyester of glasvlies. Geblazen bitumen mag je enkel nog als onder- of tussenlaag gebruiken, niet langer als bovenlaag.

Er bestaan twee soorten polymeerbitumen: APP (plastomeermengsels) en SBS (elastomeermengsels). APP is uv-bestendig en hoeft geen beschermende ballastlaag, terwijl SBS soepeler is en beter kleeft dan APP. Laat de plaatsing over aan een vakman.

Kunststofafdichtingen of hoogpolymeren

Je kan drie soorten onderscheiden: EPDM, pvc en gespoten afdichtingen. 

1. EPDM (ethyleen-propyleen-dieen-monomeer)

EPDM is synthetisch rubber dat op maat gemaakt wordt of verkrijgbaar is op rollen. Je plaatst het naadloos in één stuk. Daarna bevestig je het met plooiplaten of lijm. EPDM kan je bovenop je ouude bitumineuze afdichting leggen. 

2. Pvc

Pvc wordt in banen gelegd en gelijmd, met hete lucht gelast of mechanisch bevestigd. Gebruik bij voorkeur gewapende pvc-folies; wapening met glasvezel is te verkiezen boven wapening met polyester. Pvc zou iets minder duurzaam zijn en niet altijd uv-bestendig.

3. Gespoten afdichtingen (vb. polyester en polyurethaan)

Gespoten afdichtingen zijn zeker bij renovaties interessant. Ze vergen een vakkundige plaatsing en het duurt even voordat ze vorst- en regenbestendig zijn.

Er bestaan twee soorten polymeerbitumen: APP (plastomeermengsels) en SBS (elastomeermengsels).

Foto SOPREMA
  

EPDM is synthetisch rubber dat op maat gemaakt wordt of verkrijgbaar is op rollen.

Foto Zelfdakstore
  

Als alternatief bestaan sinds kort ook dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen.

Foto Derbigum
  

Dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen

Om op platte daken zonne-energie op te wekken, kan je PV-panelen gebruiken die onder een bepaalde helling op het dak komen. Als alternatief bestaan sinds kort ook dakdichtingsbanen met geïntegreerde PV-cellen. Ze worden min of meer op zelfde wijze als gewone dakdichtingsbanen geplaatst. Daarna worden ze verbonden met het elektriciteitsnet. De voordelen? De banen kunnen in elke richting liggen, de methode vergt geen aangepaste onderconstructie, het neemt geen plaats in en je dak blijft beloopbaar. 

Opgelet: deze cellen halen niet hetzelfde rendement als de cellen in traditionele PV-panelen.

Hellend dak? Dit zijn de verschillende dakbedekkingen.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/16706/plat-dak-soorten-dakafdichtingen/