Andere dakbedekkingen

Naast de traditionele dakpannen en leien, en metalen daken, zijn er nog verschillende andere dakbedekkingen. Een overzicht:

1. Bitumenleien

Bitumenleien imiteren een leien dak. Er bestaan ook dubbel gelamineerde bitumenleien met een fijn reliëfeffect die refereren aan de Canadese houten leien. Het is zowel voor platte als voor hellende daken geschikt. De nieuwe generatie bitumenleien is mede door een anorganische glasvlieswapening veel sterker, duurzamer en vochtbestendiger dan de vroegere shingles. Ze gaan makkelijk 40 tot 50 jaar mee. Bepaalde fabrikanten geven dan ook een garantie van 25 jaar.

Bitumenleien worden geleverd in stroken van ongeveer 1 m breed en 0,35 m hoog. Ze zijn voorzien van insnijdingen zodat één strook meerdere ‘leien’ bevat. Ze worden geplaatst volgens het leiprincipe met een drievoudige overlapping van minimum 5 cm. De bevestiging gebeurt met breedkopnagels. De fabrieksmatig aangebrachte kleefstrips creëren een bijkomende stormzekerheid.

Er bestaan grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Ga niet enkel af op de prijs. Kijk eerst en vooral voor welke toepassingen de bitumenleien geschikt zijn. Controleer ook of ze voldoen aan de Europese norm EN 544 en tot welke klasse ze behoren. Bitumenleien van klasse I zijn het degelijkst en geschikt als volwaardige dakbedekking.

2. Pvc

Pvc-folie is uv-bestendig, versterkt met polyesterweefsel. Het is zowel voor platte als hellende daken geschikt. De folie heeft een hoge levensduur en waterdichtheid en wordt met hete lucht homogeen aan elkaar gelast. Je hebt keuze uit een groot aantal standaardkleuren of je kan een folie in een kleur naar keuze laten produceren. Een dak van pvc leggen is enkel weggelegd voor een vakman.

Een apart product is de spanfolie, een speciaal gewapende folie waarmee je een gebogen dak kan afwerken. Dit is onder meer verkrijgbaar in een koper- of zinktint. Zo kan je voor een lagere prijs een dak aanschaffen met het uitzicht van een gebogen koperen of zinken dak.

3. Golfplaten

Een dak met golfplaten is voor elk daktype geschikt, ook op daken met een kleine helling. Golfplaten worden gemaakt van vezelcement (zelfde materiaal als kunstleien) of metaal. Je hebt minder dakhout nodig en een grotere afstand tussen de gordingen. De platen worden rechtstreeks op gordingen geplaatst met speciale schroefbouten. Je kan dit zelf uitvoeren, maar je moet wel rekening houden met de minimale overlapping.

Je hebt keuze tussen platen met grotere en kleinere golvingen: meestal kiest men platen met een grote golving. De prijs wordt in grote mate bepaald door de vorm van het dak. Op eenvoudige daken zijn golfplaten een goedkope oplossing.

4. Rieten daken

Riet vormt een prima isolatie, je hebt dus geen bijkomende isolatie nodig. Een rieten dak is geen probleem voor de brandveiligheid als je brandwerende platen onder het riet plaatst. Bij dit type dak is er geen dakgoot: het water wordt opgevangen door de grindlaag rond je huis met daaronder een drainage.

Een rieten dak is duurder dan een pannen- of leiendak, maar doordat er geen bijkomende isolatie vereist is, valt het prijsverschil goed mee. Een regelmatig onderhoud, zoals bijvoorbeeld een algenbestrijding, is een garantie voor lange levensduur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media