livios logo

Tijdelijk dak op de werf? “Enorme troef bij renovaties"

Staat er een grote dakrenovatie op til en ben je als de dood voor natte voeten of waterschade aan de rest van de woning tijdens de werken? Misschien is een tijdelijke dakconstructie iets voor jou.

Ons land telde vorig jaar 209 regendagen. Een statistiek die ze ongetwijfeld kennen bij TD-S, een stellingbouwer gespecialiseerd in tijdelijke daken. Bijna een jaar geleden trokken ze de markt op met deze opvallende constructie. “Vooral voor renovaties is zo’n tijdelijk dak een enorme troef, zeker in ons regenachtige landje”, beseft oprichter Wesley Heylen.

tijdelijk dak 1


© TD-S  

tijdelijk dak 2


© TD-S  

Renoveren met gerust hart

Een tijdelijke dakconstructie lijkt in de eerste plaats misschien wat vergezocht – er komen heel wat stellingen en opbouwwerk bij kijken – toch kan het veel problemen voorkomen. “Een ingrijpende dakrenovatie is kostelijk en bovendien is het heel moeilijk om de openliggende verdieping daaronder te beschermen tegen weer en wind. Met een tijdelijk dak los je dit allemaal op, en kan je gewoon in je huis blijven wonen tijdens de werken.”

We bouwen en renoveren almaar meer in de hoogte. Ook daar ziet Wesley Heylen grote mogelijkheden. “Bij het optoppen van een woning is zo’n tijdelijk dak een ideale oplossing. Je bouwt een verdieping bij en je tijdelijk dak groeit gewoon mee met je bouw. Vooral bij houtskeletbouw – waar het hout zeker niet in contact mag komen met water – voorkom je op deze manier grote schade. Ook bij dakrenovaties van appartementen heeft dit systeem niets dan voordelen.”

Grote tijdswinst

Naast het vermijden van waterschade, win je vooral veel tijd. “Je hoeft geen rekening meer te houden met weerverlet. Deadlines kan je tot op de dag precies respecteren. Doordat we goede afspraken maken vooraf – binnen de maand heb je een tijdelijk dak boven je hoofd – verloopt alles vlot, zonder vertragingen.”

Afhankelijk van de werken heb je trouwens de keuze tussen een vast of een mobiel tijdelijk dak. “In dat laatste geval bevindt het dak zich op rails. Zo volgt het dak altijd de loop van de werken, zonder dat er iets in de weg zit. Zo blijft je werf ook altijd kraantoegankelijk.”

Veilig?

Om de veiligheid te garanderen, wordt vooraf een windbelastingberekening opgesteld. “Bij elk project bekijken we de historische windbelasting in de regio. Op basis hiervan berekenen we een risicofactor. Zo bepalen we de specifieke eisen waaraan het dak moet voldoen. Je kan op je beide oren slapen dat je dak niet gaat waaien”, stelt Heylen gerust.

tijdelijk dak 4


© TD-S  

tijdelijk dak 3


© TD-S  

Prijs op maat

En hoeveel mag zoiets kosten? “Het exacte prijskaartje is moeilijk om te benoemen. Het hangt af de grootte van de stelling, de hoogte van het dak, het type van verankering, de keuze voor een vast of mobiel dak en de tijdsduur van het project. Ook de seizoenen spelen een rol. Zo zal een tijdelijk dak in de winter, waar een grotere wind en sneeuwbelasting in rekening wordt gebracht, lichtjes duurder zijn dan een tijdelijk dak in de zomer.”

“Kwestie van tijd”

De tijdelijke daken zijn momenteel nog niet heel bekend bij het grote bouw- en renovatiepubliek. Daar ziet Heylen echter snel verandering in komen. “Het is een kwestie van tijd. In Engeland en Scandinavië zie je op drie van de vier werven een tijdelijk dak. Ook daar zitten ze met een wisselvallig klimaat. Stilletjes aan sijpelen de tijdelijke daken ook door in de Lage Landen. De komende vijf jaren zie ik ze ook bij ons frequenter opduiken in het straatbeeld.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/51425/tijdelijk-dak-op-de-werf-enorme-troef-bij-renovaties/