Keuzes maken voor je ruwbouw? Ontdek deze 5 trends

Je dak, ramen en deuren en gevel bepalen grotendeels hoe je woning eruit zal zien. Jouw keuzes zijn dan ook doorslaggevend voor de stijl van je woning. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Wij zetten vijf trends voor je op een rij.

1. Betondakpannen

Duurzaamheid wordt een criterium dat ook bij de bouw of renovatie van een woning steeds vaker aan bod komt. Mensen gaan op zoek naar duurzame materialen die een beperkte impact hebben op het milieu. Voor de bekleding van het dak hebben betonpannen in dat opzicht een streepje voor. Zo ligt de CO2-uitstoot tijdens het productieproces een stuk lager dan andere dakbedekkingsmaterialen, bestaan ze uit natuurlijke grondstoffen en zijn ze op het einde van hun levensduur makkelijk te recycleren en te verwerken in andere betonproducten.

Dakspecialist BMI Belgium breidt daarom zijn gamma betondakpannen uit met vier nieuwe modellen: Horizon (foto), Stonewold, Sneldek en Brugse Pan. Ze laten je kiezen tussen vlakke of golvende dakpannen, in een aantal verschillende kleuren, die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende traditionele en eigentijdse daken.

Richtprijs: op aanvraag

Meer info: www.bmigroup.com

2. Inbraakwerende achterdeur

Inbraak is de grootste vorm van criminaliteit in België. In 2019 stelde de politie maar liefst 128 woninginbraken vast per dag! Om te beletten dat je ongewenste bezoekers over de vloer krijgt, kan je tal van maatregelen nemen. Maar meestal begint het bij de toegang tot de woning, en dus het plaatsen van inbraakwerende deuren en ramen.

Vooral de achterdeur is vaak een zwakke plek. Het is een van de eerste plekken waar inbrekers gaan morrelen. Hörmann brengt daarom een reeks achterdeuren op de markt met weerstandsklasse RC3. Dat is een klasse hoger dan de standaard die de politie aanbeveelt. Deze deuren – vol of half beglaasd – zijn volgens de firma bijzonder efficiënt tegen pogingen tot inbraak.

Richtprijs: vanaf 2.000 euro excl. btw en plaatsing

Meer info: www.hormann.be

3. Schuifdeurstysteem: binnen en buiten vervagen

Grote raampartijen en strakke lijnen, ze zijn in elk bouw- en renovatieproject gegeerd goed. Ze halen royaal licht binnen en bieden een goed zicht op de omgeving. Met de MasterPatio, de nieuwe generatie schuifdeursystemen van Reynaers Aluminium, laat de fabrikant de grenzen tussen binnen en buiten nog meer vervagen. Dankzij de ultraslanke profielen lijk je de buitenwereld wel binnen te halen.

De vleugelhoogtes gaan tot 3,60 meter - met een gewicht tot 400 kilogram voor de bewegende vleugels en tot 1.200 kilogram voor de vaste vleugels – waardoor het raam van vloer tot plafond kan doorlopen en een grote ontwerpvrijheid mogelijk maakt. De MasterPatio, die de Masterline 8-reeks aanvult, onderscheidt zich eveneens door zijn uitstekende energieprestaties en eenvoudigere plaatsing.

Richtprijs: op aanvraag

Meer info: www.reynaers.be

4. Buitenrolluik voor een goede nachtrust

Goed nieuws voor de slapelozen onder ons: de firma Soprofen biedt met SO night mogelijk een oplossing voor de uren die je ’s nachts schaapjes telt. SO night is een buitenrolluik dat moet helpen een gunstige omgeving te creëren voor een kwaliteitsvolle slaap – lees: beschermd tegen lawaai en licht. Het zorgt voor een perfect evenwicht tussen de behoefte aan natuurlijk licht overdag dankzij de ultracompacte rolluikkast, en een betere verduistering dan de standaard rolluiken ‘s nachts.

De SO night rolluiken komen in vier designs, drie kastformaten en twaalf kleuren. Je kan ze dus perfect op je woning afstemmen. Je kan de rolluiken automatisch bedienen, aangestuurd door een motor op zonne-energie, via bekabeling of radiogolven. Ze zijn eveneens compatibel met de courante domoticasystemen. Je kan voortaan dus op beide oren slapen…

Richtprijs: op aanvraag

Meer info: www.sopfrofen

5. Half lei, half pan

Kies je voor leien op je dak of toch maar dakpannen? Met Elfino laat Wienerberger je niet langer kiezen. Elfino is namelijk een keramische tegelpan met de looks van een lei. Zo combineert ze de esthetiek van de ene met de technische prestaties van de andere.

Door het elegante en hedendaagse design leent de pan zich zowel voor nieuwbouw als voor renovaties, ter vervanging van een oud leien dak. De Elfino-tegelpannen zijn makkelijk te plaatsen, uv-resistent en gaan lang mee. Ze komen trouwens met een garantie van 30 jaar. De fabrikant geeft tot slot nog mee dat deze keramische tegelpannen lokaal worden geproduceerd met plaatselijke en recycleerbare natuurlijke grondstoffen. Ze zijn bovendien makkelijk te demonteren en te hergebruiken.

Richtprijs: 37,07 euro/m2, excl. btw en transport

Meer info: www.wienerberger.be

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media