livios logo

5 tips om slim te besparen op je ruwbouw

De ruwbouw van je woning is goed voor minstens 50% van de bouwkost. In een goed geïsoleerde en luchtdicht afgewerkte woning loopt dat aandeel op tot zelfs 70%. Wil je écht ingrijpend besparen? Focus dan op deze vijf pijlers. En daarbij hoef je niet aan kwaliteit of wooncomfort in te boeten, integendeel!

1. Aankoop bouwgrond

De meest ingrijpende besparing begint al bij de keuze van de bouwgrond. Voor een halfopen bebouwing of een rijwoning heb je minder gevels nodig en dat vertaalt zich rechtstreeks in een lagere bouwkost. Bovendien bespaar je nog een tweede keer omdat je bij een vrijstaande woning meer moet investeren om hetzelfde niveau qua isolatie en luchtdichtheid te behalen: extra centimeters isolatiemateriaal, grotere geveloppervlakken… allemaal extra’s die de kostprijs doen stijgen.

Er zijn nog twee aandachtspunten bij de aankoop van een bouwgrond: de fundering en de grondwerken. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van onverwachte meerkosten. Als de grond niet draagkrachtig genoeg is, kan het zomaar zijn dat je duizenden euro’s meer kwijt bent voor de fundering. Deze koude douche vermijd je door op voorhand een grondsondering te laten uitvoeren. Je vermijdt zo meteen ook onverwachte extra’s voor de grondwerken, aangezien de prijs voor het afvoeren van grond sterk afhangt van de samenstelling ervan.

bouwgrond te koop Zevekote Sperestraat

De meest ingrijpende besparing begint al bij de keuze van de bouwgrond. Een halfopen bebouwing of rijwoning vertaalt zich rechtstreeks in een lagere bouwkost.

Foto Danneels
  

plan bouwplan grondplan schets project

De tweede grote bespaarronde gebeurt aan de tekentafel. Bouw ook niet groter dan nodig.

Foto Dewaele Woningbouw
  

2. Prijsvriendelijk ontwerp

De tweede grote bespaarronde gebeurt aan de tekentafel. Je beperkt de kosten van de dragende constructie maximaal door het ontwerp eenvoudig en compact te houden. Bijvoorbeeld door te werken met optimale vloeroverspanningen in functie van de draagkracht van de gekozen vloerelementen, beperkte gevelopeningen met zo weinig mogelijk indeling van de glasoppervlakken, en een logische draagstructuur met de draagmuren recht boven elkaar. Maar het betekent ook zo weinig mogelijk hoeken en kanten.

Bouw ook niet groter dan nodig. Als je weet dat een nieuwbouw tegenwoordig gemiddeld 1.600 à 1.700 euro/m² kost, inclusief btw en architectenkosten, dan weet je snel hoeveel je verdient door de oppervlakte terug te dringen. Voor de hand liggende besparingen zijn het schrappen van een inpandige garage of extra logeerkamer, en het tot een minimum beperken van doorloopruimtes zoals een gang of nachthal. Verder kan je proberen om de natte ruimtes (keuken, wasplaats, toilet en badkamer) zo veel mogelijk te groeperen. Zo vermijd je direct extra kosten voor rioleringsbuizen en sanitaire leidingen, maar verspil je op langere termijn ook minder water.

testimonial Karroo Wouter Kontich houtskeletbouw Arkana

De klassieke bouwmethode is door de band genomen de goedkoopste optie. Toch zijn mogelijk ook andere bouwtechnieken interessant, zoals houtskeletbouw.

Foto Arkana
© STAM architecten  

gevel gevelsteen gevelstenen nieuwbouw huis Vandersanden Lupus

Wat de gevelafwerking betreft, spreekt het voor zich dat je gevelstenen met afwijkende formaten best vermijdt.

Foto Vandersanden
© Lupus  

3. Doordacht gebruik van materialen

Kies daarnaast ook zo veel mogelijk voor basismaterialen in standaardafmetingen om maatwerk te vermijden. Beperk bijvoorbeeld de lengte van de overspanningen, zodat je goedkopere vloerelementen kan gebruiken. De materiaalkeuzes hangen natuurlijk ook samen met de bouwmethode. De klassieke bouwmethode is door de band genomen de goedkoopste optie. Dat komt omdat veel aannemers vertrouwd zijn met deze techniek. Toch zijn mogelijk ook andere bouwtechnieken interessant, zoals houtskeletbouw. Het voordeel van dit soort prefabtechnieken is dat je ruwbouw veel sneller recht staat. Je betaalt misschien meer voor de werken, maar als je daardoor een half jaar eerder kan verhuizen, is dat een kost om in rekening te brengen, zeker als je daardoor huur uitspaart.

Wat de gevelafwerking betreft, spreekt het voor zich dat je gevelstenen met afwijkende formaten best vermijdt, net als gevelstenen met een speciaal uitzicht waarvoor ingewikkelde productietechnieken nodig zijn. Ook het combineren van twee of meer gevelbekledingsmaterialen is niet aangewezen, omdat je dan telkens op zoek moet naar een aparte aannemer en je ook altijd een bepaalde opstartkost zal moeten neerleggen.

4. Dakopbouw en -bedekking

Je dak vertegenwoordigt, net als je ramen en deuren, bijna 10% van de ruwbouwkost. Ook hier luidt het devies: hou het ontwerp zo eenvoudig mogelijk. Vermijd complexe vormen waardoor je meerdere dakvlakken creëert en speciale dakpannen nodig hebt. Zo bespaar je niet alleen op materiaal, maar ook op werkuren. In plaats van dakkappellen, kies je beter voor gewone dakramen.

Voor de afwerking zijn klassieke dakpannen de goedkoopste optie, maar ook hier is de prijsvork groot. Betonpannen zijn het allergoedkoopst. Daarna komen keramische dakpannen in allerhande formaten en afwerkingen. Leien zijn iets duurder, maar door hun lichte gewicht heb je voor leien ook een minder zware dakstructuur nodig. Daar staat tegenover dat leien moeilijker zijn om te verwerken en hiervoor de kennis en kunde van een dakwerker vereist is, terwijl het plaatsen van dakpannen ook voor (sommige) doe-het-zelvers haalbaar is.

leien lei dak gevel dakbekleding

Leien zijn iets duurder, maar door hun lichte gewicht heb je voor leien ook een minder zware dakstructuur nodig.

Foto Cedral
  

buitenschrijnwerk raam ramen nieuwbouw overdekt terras 1109.schoten11

Ramen in pvc zijn het goedkoopst, maar daarmee zijn geen grote overspanningen mogelijk. Tekent je architect een grote glaspartij? Dan ben je wel verplicht om te kiezen voor hout of aluminium.

Foto Schüco Belgium NV
  

5. Schrijnwerk

Je ramen en deuren maken, zoals gezegd, 10% van de bouwkost uit. Bouw je een huis van 300.000 euro? Reken dan op 30.000 euro voor de ramen. Een flinke kostenpost waarop je heel wat kan besparen. In de eerste plaats met het ontwerp zelf: hoe groter de beglaasde oppervlakte, hoe duurder. Ramen in pvc zijn het goedkoopst, maar daarmee zijn geen grote overspanningen mogelijk. Tekent je architect een grote glaspartij? Dan ben je wel verplicht om te kiezen voor hout of aluminium.

Daarnaast speelt de oriëntatie van je woning een rol: wil je per se grote ramen op het zuiden, dan moet je meer investeren in zonwering of tenminste goed nadenken over oververhitting. Maar als je kiest voor grote ramen op het noorden, dan ben je misschien gedwongen om driedubbele beglazing te nemen in plaats van dubbel glas.

Beperk ook de complexiteit van de ramen: hoe meer onderverdelingen, hoe duurder. Niet alleen door het extra materiaal voor de profielen, ook omwille van het ingewikkeldere productieproces. Hetzelfde geldt voor bewegende onderdelen: hoe meer kaders die je kan openen en sluiten, hoe duurder het raam omwille van de extra profielen, handgrepen en sluitingsmechanismen.

Ook niet te vergeten zijn de plaatsingskosten, vooral als je bouwwerf moeilijk toegankelijk is en er speciaal materiaal nodig is voor de plaatsing. De raamfabrikant rekent deze kost door en dat loopt al snel op tot ruim 1.500 euro: voor het huren van een kraan, het afsluiten van de straat, extra benodigdheden…

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/63786/5-tips-om-slim-te-besparen-op-je-ruwbouw/