livios logo

Is jouw woning bliksembestendig?

Onweersbuien worden in de toekomst alleen maar heviger. Bepaalde weerdeskundigen en verschillende klimaatrapporten waarschuwen dan ook voor een grotere kans op schade. Wil je niet afwachten? Dan kan je je woning proactief beschermen tegen blikseminslag. Karel Broos van bliksembeveiligingssystemen Hommema, legt uit hoe zij te werk gaan. En waarom woningen met zonnepanelen een verhoogd risico lopen...

Bliksembeveiliging

Een leiding op je dak vangt de elektrische ontlading op...


© Hommema  

Bliksembeveiliging

... en voert die over de dakgoot en via de muren af naar een aarding in de bodem.


© Hommema  

Twee opties

Je kan je woning op twee manieren beschermen: met een bliksembeveiliging en/of een overspanningsbeveiliging.

1. Bliksembeveiliging

Hoe het werkt? Volgens het aloude principe van de Kooi van Faraday. Op je dak komt een leiding van koper of aluminium die de elektrische ontlading opvangt, die vervolgens via geleiders langs de muren afgeleid wordt naar de aarding in de bodem.

In grote projecten is het prijsvoordeel van aluminium interessant, maar voor een woning verkiest Broos koper. "In het begin blinkt koper nogal hard, maar na verloop van tijd krijgt het een onopvallend groen patina. We kunnen de geleiders perfect integreren tussen dakpannen of leien. Alleen bij een rieten dak moet er minstens tien centimeter afstand zijn ten opzichte van de dakbedekking. Ook afgaande leidingen kunnen we, in geval van nieuwbouw, in de gevel wegwerken", aldus Broos.

Prijskaartje?

Reken voor een woning van tien meter breed en negen diep tussen 1.600 en 1.800 euro. Inclusief plaatsing. "Dan heb je een systeem met een koperen leiding op de nok van het dak en twee afgaande leidingen voor de verbinding met de aarde. Delen die uitsteken, zoals een dakkapel of schoorsteen, beveiligen we extra door de leiding daar 20 of 30 centimeter op te richten. Bliksem kiest altijd de weg van de minste weerstand."

Voor wie?

De kans op een directe blikseminslag blijft natuurlijk klein. "Onze klanten hebben dan ook al vaak een inslag meegemaakt. Of hebben gewoon een heilige schrik van bliksem", weet Broos.

2. Overspanningsbeveiliging

elektriciteitskast meter

Een overspanningsmodule is een extra component in je zekeringskast...

Foto Brainbox®
  

Overspanningsbeveiliging

... en komt naast de verliesstroomschakelaar.


© Hommema  

In geval van overspanning is de spanning op je elektrische installatie veel te hoog. Dat zorgt voor onherstelbare schade aan je installatie en apparaten. Een overspanningsmodule beschermt je volledige installatie, van je wasmachine tot de stopcontacten. Het apparaatje wordt naast de verliesstroomschakelaar geplaatst.

Prijskaartje?

Om en bij de 450 euro. "In combinatie met een bliksemstroomafleider, die je nodig hebt als je ook bliksembeveiliging laat plaatsen, kom je uit op 600 euro."

Voor wie?

"Voor iedereen! In tegenstelling tot bliksembeveiliging, is dit wél verplicht! Maar in de praktijk zijn maar weinigen hiermee in orde. En dat terwijl inslaande bliksem schade kan aanrichten tot binnen een straal van anderhalve kilometer. Dus ik zou zeker maatregelen treffen. Want de kans op een inslag in de buurt is een pak groter dan een directe inslag op je woning."

Volledig beveiligd voor 2.500 euro

Dus voor zo’n 2.500 euro kan je op twee oren slapen? "Voor dat bedrag rust je een gemiddelde woning inderdaad uit met bliksem- en overspanningsbeveiliging. Dan is je volledige installatie beveiligd. Geen overbodige luxe, want na een blikseminslag blijft er meestal niks over van de isolerende mantels rondom de stroomdraden."

Alleen vrijstaande woningen?

buren sfeer rijhuis rijhuizen

Het laagste risico op een inslag? Een rijwoning in de stad zonder zonnepanelen. Al nuanceert Broos: "Elk huis kan slachtoffer zijn van een blikseminslag."


  

Ook voor halfopen woningen en rijhuizen is bliksembeveiliging een meerwaarde. "Maar dat zou ik eerst bespreken met de buren. Het is goedkoper om alles in één keer te beveiligen. Dan trekken we de leidingen op het dak door en hoeven we niet voor elke woning afzonderlijk in afgaande leidingen te voorzien. We moeten wel een verbinding met het laagspanningsbord maken."

PV-panelen: hoger risico...

Nog een doelgroep die zich volgens Broos absoluut aangesproken moet voelen: eigenaars van zonnepanelen. "Uit ondervinding weten we dat woningen met PV-panelen meer risico lopen op een inslag. Bovendien is de schade dan groter."
"Het gaat trouwens niet alleen om ontladingen tussen wolk en aarde. Ook ontladingen tussen wolken zelf kunnen schade berokkenen, door het magnetisch veld dat daardoor ontstaat."

... maar in de stad zit je veiliger

"Middenin de stad ben je wat beter beschermd dankzij de hoge gebouwen", besluit Broos. "Maar in een doorsnee gemeente is dat effect verwaarloosbaar. "Al kan natuurlijk elke woning getroffen worden door bliksem..."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/is-jouw-woning-bliksembestendig/