livios logo

Platte daken: do’s en don'ts

"Een correcte opbouw is cruciaal om vochtproblemen te vermijden." Aan het woord is Danny Molenberghs van Mawipex, groothandel in dakmaterialen. Hoe ziet zo’n correcte opbouw eruit? En waar loopt het typisch fout bij het plat dak van andere (ver)bouwers?

IMG_8896.JPG

De vertreksituatie voor de verdere opbouw van een plat dak. Op de welfsels en de druklaag komt er een hellingsbeton. Of zoals hier, een isolatiemortel. De volgende stap is een dampscherm...

Foto Amix-isolatiechapes bvba
  

eurothane

... met daarop een harde isolatieplaat. Op deze werf zijn dat PUR-platen met een gebitumineerd glasvlies.

Foto Recticel Insulation
  

plat dak EPDM roofing aanbrengen

De laatste stap: de toplaag. Hier een EPDM-folie, maar bitumen is uiteraard ook een optie.

Foto Darubo
  

epdm

Dakdetails zijn prijsbepalend. "Bitumen is goedkoper voor daken met veel details."


© Mawipex  

Meest voorkomende opbouw?

Een betonnen dak is de meest voorkomende beginsituatie. De opbouw van een plat dak ziet er volgens Molenberghs als volgt uit:

  1. Een bitumen dampscherm op het beton.
  2. Daarop een harde isolatieplaat van minstens acht à tien centimeter.
  3. Hierop verkleefd een tweelaags bitumensysteem of een eenlaags EPDM-systeem.

1. Het dampscherm: pijnpunt bij uitstek

"Hier loopt het vaak écht fout", vertelt Molenberghs. "De plaatsing zorgt in de praktijk voor heel wat problemen. En niet alleen bij de doe-het-zelvers. Soms wordt dit scherm zelfs helemaal vergeten."

2. Verkeerde isolatie

Niet alle isolatie is geschikt om je plat dak thermisch mee in te pakken. "Niet alleen het isolatiepakket zelf is dikker geworden, de details zijn ook veel belangrijker. Je mag absoluut geen koudebruggen creëren. Isolatie correct plaatsen, is zeker niet evident."

3. De afwerking: bitumen of EPDM?

Voor de toplaag van een plat dak bestaan er twee materiaalsoorten: bitumen en kunststoffen. "Van die laatste categorie komen vooral EPDM en rubber in aanmerking voor particuliere woningen."

Gouden tips voor doe-het-zelvers?

Je kan zowel bitumen als een kunststoffen afdichting zelf plaatsen. "Als je tenminste de richtlijnen van de fabrikant respecteert. EPDM is doorgaans ietsje moeilijker om zelf te plaatsen omdat fouten niet altijd zichtbaar zijn. Er zijn ook kant-en-klare pakketten op de markt. Je geeft de maten van je dak op en krijgt vervolgens een pakket met alle toebehoren opgestuurd."

Verschil in prijs?

"EPDM is een duurzaam en redelijk nieuw materiaal. Voor een standaard plat dak is het wel 10 à 20 % duurder dan bitumen. Voor daken met veel details is bitumen meestal de betere oplossing. Ik verwacht wel dat die prijs in de toekomst nog zal dalen."

100 % zuiver water

Bij nieuwbouw ben je verplicht om een regenput te plaatsen. Die verzamelt het regenwater van je dak via dakgoten en afvoerpijpen. "Er zijn bepaalde dakafdichtingen die 100 % zuiver water garanderen, waarmee je zelfs kan wassen. Als je het regenwater enkel gebruikt voor het toilet en de tuin hoef je hier niet extra in te investeren. Zowel bitumen als EPDM zijn dan geschikt."  

2x jaar het dak op

"Om je plat dak in goede staat te houden, doe je best twee keer per jaar een controle", adviseert Molenberghs. "Als je in een bosrijke omgeving woont, check dan zeker of de afvoer niet verstopt zit . Uit ervaring weten we slechts weinigen hierbij stilstaan. Onderhoudscontracten zouden veel problemen vermijden. Maar hier in België is dat momenteel enkel gebruikelijk voor grote projecten ..."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/platte-daken-dos-en-donts/