livios logo

Hoeveel kost dakrenovatie?

Vraag

Ik zit in het midden van de aankoop van een woning en nu blijkt dat deze woning een overzetdak (12 jaar geleden geplaatst) heeft met daaronder asbesthoudende leien. Voordat ik opnieuw een bod uitbreng, wil ik graag een prijsindicatie (met het slechtste scenario) van de kosten waarmee ik rekening dien te houden. Ik realiseer me terdege dat het alleen een indicatie betreft en er geen enkel recht aan ontleend kan worden, maar nu heb ik geen idee van deze kostprijs.  

Het betreft een zadeldak met een oppervlakte van ongeveer 160 - 170 vierkante meter. Ik zou het bestaand dak verwijderen, het asbest verwijderen en afvoeren en als dat mogelijk is, het overzetdak terug plaatsen.

Vooruitlopend op de nieuwe wetgeving wil ik, indien de koop doorgaat, direct het dak laten vervangen/vernieuwen.

Ik zou al ontzettend geholpen zijn met uw indicatie.

Antwoord

Een indicatie prijs kan ik je helaas niet opgeven, hiervoor met je een calculatie laten maken met een dakwerker. Het is niet alleen de twee daken verwijderen, maar er moet ook gekeken worden naar de dakconstructie.

Het bestaand overzetdak verwijderen en hergebruiken gaat waarschijnlijk ook niet mogelijk zijn, daarvoor dient dit niet en je gaat deze dakbedekking waarschijnlijk ook fel beschadigen, en na herplaatsing gaat alles nooit meer aansluiten zoals het hoort te zijn. Er is dan ook geen andere buffer meer onder dit overzetdak, dus warmte en kou en geluid van de regen gaan immens zijn.

Daarbij komt dan ook nog het nodige zinkwerk van de goten en afvoeren, de toestand van de bestaande dakconstructie enz…

Ook de isolatie in het dak moet bekeken worden, als er isolatie zou zitten en je gaat de leien verwijderen zonder dat er een onderdak zit dan moet je ook de isolatie nog gaan verwijderen, want anders komen er asbestvezels in de isolatie terecht, de zolder moet ook altijd zuiver kunnen gemaakt worden.

Mijn ervaring zegt dat een overzetdak altijd vraagt om problemen achteraf, meestal is de dakconstructie niet goed of niet sterk genoeg en op deze manier worden altijd de asbestleien verdoezeld.  Schrik er dus niet van als je met prijzen te maken gaat hebben vanaf 25.000 € tot ….

Je zal dus een keuze moeten gaan maken, ofwel nieuwe leien laten plaatsen ofwel pannen, maar in dit laatste zal waarschijnlijk je dak moeten versterkt worden. Isolatie plaatsen volgens de normen, het nodige zinkwerk enz….

Alles samen gaat dit een hele kost met zich meebrengen, en asbest laat je best altijd uitvoeren door mensen die hiervoor een opleiding hebben genoten, ook de dakwerken zelf, hier zijn vakmensen voor wil je dit goed en degelijk laten uitvoeren.

Beantwoord door: Erik Broekhoven, Dakwerken Erik Broekhoven
Meer beantwoorde vragen over Dakmaterialen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/vraag/35936/hoeveel-kost-dakrenovatie/