livios logo

Wat kost een dakgoot?

Dakgoten vind je in veel verschillende materialen, met elk hun troeven en nadelen. En uiteraard: een grote impact op de kostprijs. Met de hulp van dakgootspecialist Cullyx bekijken we de prijzen (incl. btw) van verschillende soorten dakgoten.

Standaard dakgoot: vanaf 25 euro per lopende meter

Dakgoot

Foto CULLYX
  

dakgoten afvoerpijp dakgoot afvoerpijpen zink vmzinc

Foto VMZINC-Umicore Building products
  

IDC afvoer 400x300

Foto CULLYX
  

dakgoten dakgoot koperen dakgoot

Foto Livios
  

  De meest gebruikte materialen zijn pvc, staal, zink en aluminium:

  • PVC: vanaf 25 euro per lopende meter. Deze dakgoten zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Ze zijn wel onderhevig aan uitzetting door temperatuurschommelingen.
  • Staal: vanaf 26 euro per lopende meter. Ook deze dakgoten zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Staal is een duurzame grondstof. Je krijgt het uitzicht van een zinken dakgoot, met het gebruiksgemak van een PVC-goot. Staal is gevoelig voor corrosie. Maar stalen dakgoten worden verzinkt of gegalvaniseerd. Dit vermijdt corrosie. 
  • Zink: vanaf 30 euro per lopende meter. Zink is heel duurzaam en gemakkelijk te repareren. Het is wel moeilijk zelf te plaatsen door het nodige soldeerwerk. Zink is corrosiegevoelig door zure regen en door de aanraking van twee verschillende materialen.
  • Aluminium: vanaf 30 euro per lopende meter. Met aluminium heb je een duurzame, naadloze dakgoot. Een aluminium dakgoot is corrosiebestendig omdat ze met polyester afgewerkt is. Aluminium is duurder dan zink, maar sneller en gemakkelijker te plaatsen waardoor het totale kostplaatje gelijk is.

Duurdere opties: RVS en koper

RVS en koper zijn de duurste opties. Ze worden vooral gebruikt bij duurdere huizen en kleinere bijgebouwen.

  • Koper: vanaf 40 euro per lopende meter Een koperen dakgoot oogt mooi en krijgt na verloop van tijd een groen patina. Het heeft weinig onderhoud nodig en is heel duurzaam.
  • RVS (roestvrijstaal): vanaf 75 euro per lopende meter. Roestvrijstaal heeft een strakke en moderne uitstraling, is makkelijk te onderhouden en is bestand tegen corrosie.

Ingebouwde dakgoot: vanaf 300 euro per lopende meter

Kies je ervoor om de dakgoten te verbergen in je gevel? Dan timmert een schrijnwerker de dakgoten volledig uit. Dit werkje vraagt veel expertise en tijd. Dit is de duurste oplossing, met een kostprijs vanaf 300 euro per lopende meter (incl. materiaal).

Vormen

Hoe meer bochtwerk hoe duurder. Want naast de goot heb je nog afvoerbuizen en koppelstukken nodig. De prijs van afvoerbuizen met een diameter van 87mm kost gemiddeld 9 euro per meter (incl. btw). Bochten zijn duurder, ze kosten gemiddeld 10 euro per stuk.
De vorm bepaalt niet echt de prijs. De twee meest gebruikte goten zijn hanggoten: bakgoten en mastgoten. Een bakgoot is een rechthoekige goot met een platte bodem en twee verticale randen. De mastgoot heeft de vorm van een halve cirkel, de goot is halfrond.

Plaatsing

Bij renovatiewerken zijn de plaatsingskosten hoger dan bij nieuwbouw. Dit komt door de afbraakwerken die eerst gebeuren. Bijvoorbeeld, voor een zinken goot betaal je voor materiaal zonder plaatsing gemiddeld 30 euro per lopende meter. Met plaatsing kan deze prijs snel verdubbeld worden naar 50 à 60 euro per lopende meter (excl. btw). Het hangt ervan af hoeveel tijd in de plaatsing kruipt. Wordt de goot gesoldeerd, gelijmd,… Bij een zinken goot bijvoorbeeld duurt de plaatsing langer dan bij een stalen goot. Je kan natuurlijk ook klussen en zelf je dakgoot plaatsen.

Hoeveel kost je dakgoot?

Stel dat je kiest voor een dakgoot uit staal. Een gemiddeld rijhuis heeft 16 lopende meter goot. Dan betaal je 460 euro incl. btw. Dat is ongeveer 29 euro per lopende meter (zonder plaatsing).

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakmaterialen/wat-kost-een-dakgoot/