livios logo

Vocht- of waterschade in huis? Dit moet je doen

Jaarlijks kampen zo’n 120.000 woningen met waterschade. Een van de oorzaken zijn strenge vorstperiodes. Gelukkig kan je dat in veel gevallen perfect vermijden. Heb je toch een lek of waterschade? Wauthier Robyns, woordvoerder van Assuralia vertelt welke stappen je best onderneemt.

Milde winters veroorzaken waterinsijpeling, strenge winters barsten en lekken. “Waterinsijpeling door verstopte dakgoten, versleten afvoerpijpen en schade aan het dak komen het vaakst voor”, vertelt Wauthier Robyns. “Er zijn ook nog andere oorzaken zoals sanitaire voorzieningen die overlopen, lekkende leidingen, defecte was- en afwasmachines en schade door vorst. Strenge vorstperiodes brengen extra schadegevallen met zich mee. Zeker als er al een paar jaar geen strenge winters zijn geweest.”

Check je dak en dakgoten…

Hoe kan je waterschade voorkomen? “Een periodieke controle van je dak en dakgoot is belangrijk. Zelf kan je na het vallen van de bladeren, na een storm en na de winter naar je dak kijken. Check bij felle regen ook je dakgoten en afvoerpijpen”, adviseert Wauthier Robyns.

… en controleer onverwarmde ruimtes

Verzekeraars raden ook aan om voor en na de winter buitenverblijven, zolders, onverwarmde garages, technische lokalen en tuinhuizen te controleren. “In kamers of gebouwen waar je niet permanent woont, zorg je best voor een minimum aan verwarming of laat je de leidingen leeg. Denk maar aan een wasmachine in een onverwarmde garage. Controleer ook kamers waar je minder komt zoals je zolder. In ruimtes die je niet verwarmt, kan je vocht- of waterschade sneller opmerken.”

dak nieuwbouw huis woning gevel gevelbekleding hout dakgoot goot

Een periodieke controle van je dak is belangrijk. Check bij felle regen ook je dakgoten en afvoerpijpen.

Foto Prefa
  

dakgoot tuinhuis ingebouwd terras_aangepast

Verzekeraars raden ook aan om voor en na de winter zolders, onverwarmde garages, technische lokalen en tuinhuizen te controleren.

Foto Aquaplan
  

Wat dekt de verzekering?

Waterschade wordt in vele gevallen gedekt. “Zowel eigen schade via je brandpolis als schade aan derden via de dekking burgerrechtelijke aansprakelijkheid gebouw en inhoud”, legt Wauthier Robyns uit. “De verzekering staat niet in voor het feit dat een leiding of installatie het begeeft of voor de herstelling van een lekkende dakgoot, maar wel voor de gevolgschade. Dit is de schade die door de verspreiding van het water veroorzaakt wordt. Als je wasmachine bijvoorbeeld een lek heeft door vorst, wordt je wasmachine niet door je verzekering terugbetaald, maar de veroorzaakte schade wordt wel gedekt. De meeste polissen vergoeden ook de kosten om de oorzaak van de schade op te sporen. Bijvoorbeeld de kosten om het lek op te zoeken of om een vloer of muur open te breken en te dichten.”

Schade door storm of natuurramp 

Ook waterschade door een storm of natuurramp wordt gedekt. “Bij bijvoorbeeld een insijpeling veroorzaakt door een storm komt de rubriek storm van je brandpolis tussen voor de herstelling van je dak of dakgoot. Onder een natuurramp verstaan we overstromingen en aardbevingen. De schade die door zo’n ramp veroorzaakt wordt, wordt vergoed door de rubriek natuurramp van je brandpolis.”

kraan kapot lekkende kraan keukenkraan sanitair water

De meeste polissen vergoeden ook de kosten om de oorzaak van de schade op te sporen.


© Getty Images  

vochtproblemen opstijgend vocht

Schade door opstijgend vocht en condensatie worden gewoonlijk niet gedekt.

Foto noaqua
  

Wat dekt je verzekering niet?

Maar niet alle vocht- en waterschade wordt gedekt door je verzekering. “Schade door opstijgend vocht en condensatie worden gewoonlijk niet gedekt. Net als infiltratie via muren of je schoorsteen. Schade door schimmel en huiszwammen als gevolg van een gedekt schadegeval, wordt wel door de verzekering gedekt”, verduidelijkt Wauthier Robyns.

Schade aangeven

Heb je waterschade opgelopen? Tref dan eerst de dringende beschermingsmaatregelen die nodig zijn om bijkomende schade te voorkomen. “Je neemt ook best meteen contact op met je verzekeraar. Hij kan je een firma aanraden die gespecialiseerd is in bereddering. Geef het schadegeval aan bij je verzekering, neem foto’s en hou beschadigde voorwerpen bij. Daarna kan je een bestek laten opmaken voor de reparatie.” 

30 dagen om bedrag uit te keren

Meestal komt er een expert bij je langs. “Deze kan relatief snel ter plaatse zijn, afhankelijk of het eerst wat moet opdrogen voordat hij de precieze schade kan bekijken. Is er ook schade aan de woning van je buren? Dan zal ook een expert van de verzekeraar van je buur een expertise uitvoeren. Je kan dan best een tegensprekelijke expertise laten maken om zo onderling tot een akkoord te komen. Van zodra er een akkoord is over het bedrag van de schade, heeft de verzekeraar 30 dagen de tijd om dat bedrag uit te keren.” 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/58748/vocht-of-waterschade-opgelopen-in-huis-dit-moet-je-doen/