Plat dak renoveren? Hierop moet je letten

Is jouw plat dak dringend toe aan renovatie? Als de zon schijnt, moet je het dak repareren. Nu de zomer in het land is, weet je dan ook wat gedaan. Wacht niet langer en voer eindelijk die nodige renovatiewerken uit. Wij zetten je alvast op weg met enkele handige tips.

1. Extra isoleren

Een niet-geïsoleerd dak is goed voor zowat een kwart van het warmteverlies in huis. Isoleer bij een renovatie daarom altijd het dak. Naar gelang het type dak doe je dat op een andere manier. Over het algemeen onderscheiden we drie soorten platte daken: koude, warme en omgekeerde daken. In dit artikel lees je hoe je jouw plat dak extra isoleert.

2. Dak herstellen

Al te vaak denken mensen enkel aan de dakdichting als het dak in slechte staat is. Toch is dat niet altijd zo. Kijk eerst goed na in welk deel van het dak er een probleem is.

Draagstructuur

Een eerste bekommernis is de draagstructuur. Naar gelang het materiaal duiken hier verschillende problemen op. Bij een houten roostering tasten schimmels of insecten soms de structuur aan. Bij beton kan dan weer betonrot optreden, waardoor de wapening bloot komt te liggen. Al is dat bij daken erg uitzonderlijk.

Dakhelling en -afvoer

Door een verstopte dakafvoer, een verzakking of een te kleine helling ontstaan er soms grote plassen op het dak. Die belasten de draagstructuur en verkorten de levensduur van de afdichting. Soms begint het water na een tijdje in te sijpelen.

Dakafdichting en aansluitingen

Wie na felle regen sporen van vocht ziet verschijnen op zijn buitenmuren of plafond, mag wel aan zijn dakafdichting beginnen te denken. Die kan verouderd zijn of gewoonweg slecht geplaatst. Vooral slecht uitgevoerde aansluitingen met dakranden, muren of koepels geven al snel problemen. Deze klus helpt je op weg.

Condensatie

De regen is niet altijd de boosdoener. Vocht op het plafond of aan de bovenkant van de muren komt soms ook van in de woning zelf. Inwendige condensatie veroorzaakt daarenboven schimmels en tast hout aan.

3. Dakafdichting vervangen

Als je een plat dak renoveert, moet soms de hele dakopbouw eruit. Gelukkig volstaat het vaak om enkel het dak opnieuw te dichten. Deze dichtingsmaterialen kan je opdelen in drie categorieën: bitumineuze, synthetische en vloeibare dichtingen.

Bitumineuze dichtingen

Bitumen of roofing wordt gemaakt op basis van aardolie. Het materiaal is waterafstotend. Roofing heeft een kenmerkende zwarte kleur, hoewel het tegenwoordig ook verkrijgbaar is met een witte eindlaag. De bekendste soorten zijn de plastomeren (APP) en elastomeren (SBS). Elastomeren zijn erg soepel en kleven uitstekend. Plastomeren zijn dan weer goed bestand tegen uv-stralen. Je moet ze niet afdekken met een minerale beschermlaag. Bitumineuze membranen worden op het dak uitgerold en verlijmd, gevlamlast of mechanisch bevestigd. Ze worden bij voorkeur in meerdere lagen (minstens twee) aangebracht. De naden aan de zijkanten en uiteinden van de membranen worden gelast door het bitumen te smelten.

Synthetische dichtingen

De meest gekende synthetische membranen zijn pvc en EPDM. Hun belangrijkste kenmerken zijn een grote elasticiteit en een laag gewicht. Dat lage gewicht hebben ze te danken aan de geringe dikte en de 1-laagse uitvoering.

  1. EPDM
    EPDM-membranen worden standaard op rol geleverd. Ze worden mechanisch bevestigd of koud verkleefd. Je kan ze daarnaast ook op maat van het dak laten maken, als één groot zeil. Op die manier moet je geen enkele naad dichten.
  2. Pvc
    Pvc-membranen zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Ze worden op rol geleverd en mechanisch bevestigd, verlijmd of gelast met warme lucht. De uv-bestendige varianten hebben geen ballast nodig. Anders beschermt de ballast, grind bijvoorbeeld, het materiaal tegen de zon.

Vloeibare dichtingen

Vloeibare dichtingen worden op beton of op de bestaande dichtingen gespoten, gegoten of uitgestreken. Meestal gebeurt dat in twee lagen met daartussen een wapening. Dit type dichtingen wordt vooral bij renovaties gebruikt.

Tip: een plat dak vraagt om een regelmatig onderhoud. Zo onderhoud je jouw plat dak in zes stappen.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media