livios logo

Asbestdak renoveren? Da's 900 euro extra!

Volgens professor Paul De Vuyst (ULB), die al jaren onderzoek voert naar de gevolgen van asbest, moet de grootste slachtofferpiek nog komen, tussen 2015 en 2020. Soms duikt de kanker pas na 45 of 50 jaar op na het inademen van de asbestvezels. Maar ook vandaag zorgt asbest voor gevaar. Het goedje was populair in onder meer leien daken, gevelbekleding en schouwen. Klussers wezen gewaarschuwd.

Opgelet met overzetdaken

asbestdak

Het is niet verboden om asbest zelf te verwijderen. "Maar je loopt dan onnodig risico", stelt Erik Broekhoven.


  

"Ik raad aan om asbest altijd te laten verwijderen", zegt Erik Broekhoven, voorzitter van Bouwunie Limburg dakwerkers. "Dikwijls zien we dat ze over een bestaand asbesthoudend dak een overzetdak plaatsen. Daarmee verschuift het probleem naar de volgende generatie. Een overzetdak kan, maar dan op voorwaarde dat het asbesthoudend dak eronder verwijderd wordt."

Doe-het-zelf?

Het is niet verboden om asbest zelf te verwijderen. Maar Broekhoven waarschuwt: "Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans reëel is dat er een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomt. Je loopt dan onnodig risico. Daarom schakel je best een vakman in. Wij nemen alle voorzorgsmaatregelen en volgen verplicht elk jaar een opleiding rond asbest. Voor de volksgezondheid zou men de afvoer van asbest door bouwheren beter verbieden."

Niet ontmossen

asbest

Asbestvezels: soms duikt de kanker pas 50 jaar na het inademen op.


  

Ook absoluut te vermijden: het ontmossen of reinigen van asbesthoudende dakbedekking met een hogedrukreiniger. "Daarbij komt een onaanvaardbaar hoge concentratie aan asbestvezels vrij. Bovendien komt er asbesthoudend slib in de dakgoten dat vervolgens in de regenput of riolering belandt. Daarmee breng je anderen in gevaar en het is volgens de Vlaamse milieureglementering zelfs strafbaar."

Geen zonnepanelen

Ook schuren, slijpen, zagen, boren, breken en andere agressieve bewerkingen zijn taboe. Je mag bijgevolg ook geen zonnepanelen plaatsen op een asbesthoudend dak. Is er dan geen veilig alternatief? "Momenteel niet. Het enige wat je kan doen, is de dakbedekking vervangen door nieuw, asbestvrij materiaal", aldus Broekhoven.

En andere asbestelementen?

Asbest golfplaten

Absoluut te vermijden: het ontmossen of reinigen van asbesthoudende dakbedekking met een hogedrukreiniger.


  

Wat met andere asbestelementen, zoals vensterbanken, dorpels, buizen, bloembakken ...? "De algemene regel: asbesthoudend materiaal in goede toestand mag meestal blijven waar het zit. Maar blijf waakzaam. Materiaal dat nu in goede staat verkeert, kan op termijn een gevaar opleveren. Beschadigd of verweerd asbesthoudend materiaal dat niet afgeschermd is, laat je best verwijderen."

150 euro per ton

De kost voor het verwijderen van asbest loopt aardig op. "Reken op 150 euro stortkosten per ton en 79 euro transportkosten. Voor de speciale big bag, waarin we het materiaal opbergen, betaal je 100 euro. Leien wegen ongeveer 22 kg/m². Dus voor een gemiddeld dak van 200 m² komt dat neer op 4,4 ton of 660 euro stortkosten. Met transport en container kom je zo op 839 euro, exclusief btw."

Premie voor asbestverwijdering?

De factuur voor de particulier bedraagt uiteindelijk 889,34 euro, inclusief 6 % btw. "Waarvan hij geen euro recupereert! De overheid investeert miljoenen in het ontmantelen van gebouwen met asbest, maar voor de particuliere sector doet men weinig. Er bestaat geen premie voor het verwijderen van asbest. Wij zijn van mening dat in het belang van de volksgezondheid de overheid hierin een rol te vervullen heeft. Een financiële tussenkomst voor het verwijderen van asbest zou een eerste stap zijn in de goede richting", besluit Broekhoven.

Nog meer weten over deze materie? Klik hier voor de brochure van de Vlaamse overheid.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/asbestdak-renoveren-das-900-euro-extra/