livios logo

Dakgoten: plaatsing en onderhoud

Waarop moet je letten bij de plaatsing en het onderhoud van dakgoten en afvoerbuizen Hanggoten worden opgehangen aan beugels die vastgeschroefd zijn op de windplank, de kepers of de muurplaat. Er zijn ook naadloze goten. Deze worden op maat gemaakt op de bouwwerf en hebben minder kans op lekken.

Goothaken

Er zijn twee soorten goothaken: met en zonder staart. Bij het eerste type wordt de staart op de kepers bevestigd. Bij het andere type worden de goothaken op de gootplank bevestigd. De afstand tussen de haken bedraagt zo'n 40 à 50 cm.

Verbinding

Dakgootprofielen worden met elkaar verbonden met speciale tussen- of eindstukken via lassen (in geval van metalen goten) of lijmen. Hetzelfde geldt voor de verbinding tussen de dakgoot en de afvoerbuis

Er zijn twee soorten goothaken: met en zonder staart.

Foto Livios
  

Hou rekening met uitzettingsvoegen.

Foto Livios
  

Uitzettingsvoegen

Hou rekening met uitzettingsvoegen. Deze heb je nodig voor lange afstanden (meer dan 10 meter). Ze vangen uitzetting en krimp op. Lekken zijn dikwijls te wijten aan geen of slechte uitzettingsvoegen. Tip: verf de muurplank of windplank voor de dakgoot geplaatst wordt.

Onderhoud van de dakgoten

Reinig je dakgoten minstens een keer per jaar grondig. Verwijder mos, bladeren en vuil en controleer de bevestigingsbeugels. Nuttige accessoires? Dat zijn bladvangers of bolroosters.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/dakgoten-plaatsing-en-onderhoud/