livios logo

Regelmatige controle en onderhoud van je dak

Een van de onderdelen van een woning die het meest te verduren krijgt, is ongetwijfeld het dak. Denk maar aan de voortdurende blootstelling aan ultraviolette straling en de invloed van weersomstandigheden zoals wind, regen en vorst. Daarnaast krijgt een dak ook af te rekenen met temperatuursschommelingen.

Minimaal één keer per jaar

Een periodiek onderhoud van je dak, zeker één keer per jaar na de winter, is aan te raden om onvoorziene kosten te vermijden voor herstellingswerken. Kleine gebreken kan je dan snel vaststellen. Er zijn heel wat maatregelen die je zelf kan nemen om je dak jarenlang in een goede staat te houden. Daarnaast is het ook mogelijk om met een gespecialiseerde firma een onderhoudscontract af te sluiten. In dit geval komt de firma het dak op vastgelegde tijdstippen inspecteren en indien nodig ook meteen herstellen.

Dakhout

Controleer regelmatig het dakhout. Na verloop van tijd kan dit tekenen van verrotting vertonen. Op tijd ingrijpen is dan de boodschap.

Pannen en leien

Vervang gebroken leien of pannen. Zet loszittende leien of pannen terug op hun plaats. Maak je dak stofvrij. Een stoflaag kan de kans op mosvorming verhogen. Gebruik hiervoor een harde borstel. Een hogedrukreiniger kan ook, maar werk dan wel van de nok naar de goot en niet andersom. Koppel bij voorkeur ook de afvoerpijpen naar de regenput af.

isolatie dakisolatie dak isoleren isoleren isolatiemateriaal luchtdichtrecticel dakisolatie dak dakwerken werken arbeider

Controleer regelmatig het dakhout. Na verloop van tijd kan dit tekenen van verrotting vertonen.

Foto Recticel Insulation
  

eternit lei boronda

Vervang tijdig loszittende leien en dakpannen.

Foto Cedral
  

Dakgoot en afvoerbuizen

Reinig minstens één keer per jaar grondig je goten en afvoerbuizen. Verwijder mos, bladeren en vuil. Controleer de bevestigingsbeugels. Ga na of er geen scheuren of lekken zijn. Maak gebruik van nuttige accessoires zoals bladvangers en bolroosters.

Schoorsteen

Laat jaarlijks je schoorsteen vegen. Zo help je schoorsteenbrand te voorkomen.

Let op met het gebruik van een hogedrukreiniger! Op asbesthoudende dakbedekkingsmaterialen is dit absoluut uit den boze. Anders komen er gevaarlijke vezels vrij.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/regelmatige-controle-en-onderhoud-van-je-dak/