livios logo

Zo blijft je plat dak in topvorm

Heb jij een plat dak op je nieuwe of bestaande woning? Dan is een regelmatige onderhoudsbeurt een must. Dit is waar je op moet letten!

Als je een warm dak inspecteert, let dan vooral op barstjes, scheuren, blazen, mos en blanderen.

Foto Mawipex
  

Omgekeerd dak: heb je grind als ballast? Zorg er dan voor dat het grind mooi en gelijkmatig over het dak verspreid ligt en vul aan waar nodig.


  

Welk materiaal je ook kiest en hoe groot of klein je dak ook is, een jaarlijkse onderhoudsbeurt is geen luxe. Meer zelfs: het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) raadt aan om je dak twee keer per jaar te controleren en de nodige herstellingen uit te voeren.

Onderhoud van een warm dak

Het populairste daksysteem in ons land is het ‘warme dak’. Hierbij zit de isolatie aan de buitenkant van de dakvloer (welfsels, houten roostering…), maar onder de dakafdichting. Als je een warm dak inspecteert, let dan vooral op:

  • Barstjes
  • Scheuren
  • Blazen
  • Mos en bladeren

Verwijder mos en bladeren voor een optimale regenwaterafvoer. Anders krijg je plasvorming en loop je het risico dat een klein scheurtje ernstige vochtproblemen in huis veroorzaakt.

Zie je barstjes, scheuren of blazen? Contacteer dan op tijd een vakman om de situatie in te schatten en je dak te repareren. Loskomende naden kan je tijdelijk herstellen met een dichtingstape of extra afdichtingsstrook. Ook blaasvorming, wat wijst op vocht onder de dakbedekking, moet je snel aanpakken.

Bij de renovatie van een bitumendak (roofing) worden soms synthetische membranen gebruikt. Maar sommige kunststoffen, zoals pvc, mogen niet in contact komen met bitumen, omdat dan chemische reacties kunnen optreden die de afdichting in het gedrang brengen. In dat geval wordt er een scheidingslaag voorzien, maar het is belangrijk dat die het hele dak bedekt, zodat er nergens contact is tussen de roofing en de kunststof dakbedekking.

Onderhoud van een omkeerdak

Een omkeerdak is eenvoudiger qua opbouw. Hierbij zit de isolatie boven de dakafdichting. De isolatie wordt op haar plaats gehouden dankzij een zware ballastlaag van grind of tegels. Daarom is het bij een omkeerdak veel moeilijker om de kwaliteit van de dakdichting te controleren.

Let hierbij vooral op de staat van de ballastlaag. Deze fixeert niet alleen de isolatie, maar beschermt de onderliggende dakbedekking ook tegen UV-stralen. Heb je een dak met grind als ballast? Zorg er dan voor dat het grind mooi en gelijkmatig over het dak verspreid ligt en vul aan waar nodig.

Opgelet: sommige membranen, zoals pvc en EPDM, zijn niet goed bestand tegen vetten en brandstoffen. Hou hier rekening mee bij het onderhoud van technische installaties op het dak, zoals zonnecollectoren, PV-panelen of een warmtepompunit.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/dakonderhoud/zo-blijft-je-plat-dak-in-topvorm/