livios logo

Dakgoten: plaatsing en onderhoud

Waarop moet je letten bij de plaatsing en het onderhoud van dakgoten en afvoerbuizen Hanggoten worden opgehangen aan beugels die vastgeschroefd zijn op de windplank, de kepers of de muurplaat. Er zijn ook naadloze goten. Deze worden op maat gemaakt op de bouwwerf en hebben minder kans op lekken.

Goothaken

Er zijn twee soorten goothaken: met en zonder staart. Bij het eerste type wordt de staart op de kepers bevestigd. Bij het andere type worden de goothaken op de gootplank bevestigd. De afstand tussen de haken bedraagt zo'n 40 à 50 cm.

Verbinding

Dakgootprofielen worden met elkaar verbonden met speciale tussen- of eindstukken via lassen (in geval van metalen goten) of lijmen. Hetzelfde geldt voor de verbinding tussen de dakgoot en de afvoerbuis

dak nieuwbouw huis woning gevel gevelbekleding hout dakgoot goot

Foto Prefa
  

dakgoot tuinhuis ingebouwd terras_aangepast

Foto Aquaplan
  

Dakgoot

Foto CULLYX
  

Uitzettingsvoegen

Hou rekening met uitzettingsvoegen. Deze heb je nodig voor lange afstanden (meer dan 10 meter). Ze vangen uitzetting en krimp op. Lekken zijn dikwijls te wijten aan geen of slechte uitzettingsvoegen. Tip: verf de muurplank of windplank voor de dakgoot geplaatst wordt.

Onderhoud van de dakgoten

Reinig je dakgoten minstens een keer per jaar grondig. Verwijder mos, bladeren en vuil en controleer de bevestigingsbeugels. Nuttige accessoires? Dat zijn bladvangers of bolroosters.

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/16293/dakgoten-plaatsing-en-onderhoud/