livios logo

Livios spot nieuwigheden op grootste Europese bouwbeurs

Batimat

Foto Livios
  

Om de twee jaar vindt in Parijs de absolute hoogmis van de bouw plaats met de beurs Batimat. Liefst 2.280 exposanten verzamelen gedurende zes dagen aan de Porte de Versailles en presenteren er hun nieuwe producten. Livios sprong in de auto en maakte een selectie van enkele opmerkelijke producten.

Indrukwekkende cijfers

Dat Batimat niet de eerste de beste beurs is, bewijzen deze cijfers:

  • 2.280 exposanten nemen deel. Ter vergelijking: Batibouw haalt er een duizendtal.
  • 46 % van de standhouders komt uit het buitenland. China voert het contingent buitenlanders aan met 221 stands voor Italië (181), Duitsland (111) en België (101).
  • 7 paleizen
  • 380.000 bezoekers, waarvan 16 % niet-Fransen uit 130 verschillende landen.

Driewandige schoorsteen van Poujoulat

Schoorstenenspecialist Poujoulat is op Batimat in de prijzen gevallen met de Efficience TP3E. De driewandige schoorsteen kaapte de gouden innovatiemedaille weg in de categorie ruwbouw. De Efficience TP3E is een ‘luchtdicht’ systeem voor houtkachels. Het geheel bestaat uit een inoxbuis binnenin, geïsoleerd met rotswol, een luchtschacht en buitenbuis die uit inox bestaat of gegalvaniseerd is. De truc bestaat erin dat de buis hierdoor gescheiden de verbrandingsgassen afvoert en verse lucht kan aanvoeren. Het duurt nog tot juni volgend jaar voordat de Efficience TP3E op de markt is.

Poujoulat Belux SA/NV

Bekleden met banaan

behang banaan fineer fibandco batimat


  

Het Franse Fibandco heeft met de reeks Green Blade fineermateriaal in huis dat voor 100 % bestaat uit vezels van de bananenplant. Deze plant, geen boom, is helemaal volgroeid na amper negen maanden waardoor er van ontbossing geen sprake is. Green Blade geeft de look van hout aan je interieur. Het productieproces dat op Martinique gebeurt, is door ingenieurs zo op punt gesteld dat er geen chemische additieven gebruikt worden. Het duurzame product is verkrijgbaar in vier kleuren en diverse patronen. De dikte varieert van 0,1 tot 0,35 mm. Onbehandeld heeft Green Blade een beschermende coatingslaag nodig. Green Blade is geschikt voor bekleding meubilair, wanden, deuren …

Denkende gevel van Schüco

Schuco denkende gevel


  

Specialist in zonne- en raamsystemen Schüco staat met het 2de System stil bij de ontwikkeling van energiebewuste gebouwen. Met de denkende gevel hebben ze een concept ontwikkeld waarbij een deel van de buitenwand kan verschuiven. De gevel bestaat uit verschuivende wanden die in functie van zonlicht plaats kunnen ruimen. In totaal bestaat de wand uit vier delen. Drie daarvan kunnen zich verplaatsen naargelang de behoefte aan warmte, verkoeling, ventilatie en zonwering. Het vierde deel bestaat uit een vaste wand uitgerust met zonnevellen waardoor het geheel autonoom kan werken.

Nooit meer vingers tussen de deur

scharnier deur dmp


  

DMP Systems gaat er prat op dat met hun Sathys-systeem er geen risico meer bestaat op geknelde vingers tussen de deur. Het scharnier is zo geïntegreerd in het deurkader dat er geen opening meer bestaat als je de deur opent. DMP promoot het scharnier als designvol en eenvoudig in te bouwen in hun gamma en eenvoudig in onderhoud. Op Batimat ging het alvast aan de haal met een designaward. Het scharnier is sinds november op de markt.

3D plafond levert goede akoestische prestaties

Oberflex 3D plafond Batimat


  

Een eenvoudig te monteren hangend plafond dat een 3D-uitzicht geeft. Dat is het concept van Tectonique van Oberflex. Je doet dit met houten tegels die in acht verschillende formaten verkrijgbaar zijn. De bevestiging gebeurt volgens een uniek systeem van Oberflex. Je kan vervolgens de tegels, verkrijgbaar in 24 modellen verdeeld over 4 collecties, volgens een vooraf uitgetekend montageplan bevestigen. Verhuisplannen of wil je variatie aanbrengen? Dat kan zeer eenvoudig, want de tegels zijn even gemakkelijk te verwijderen als te bevestigen. Naast het feit dat je een zeer decoratief plafond in drie dimensies hebt, levert het je ook nog eens zeer goede akoestische prestaties op. Verkrijgbaar vanaf maart 2012.

Geen hendel maar knop om venster te sluiten

glock


  

Toegegeven, wij hebben er nog niet bij stil gestaan, maar een raam openen kan eenvoudiger. Grosfillex pakt daarom uit met het nieuwe G*LOCK-concept. Deze even simpele als geniale oplossing werkt met een simpele druk tegen het venster om ze te sluiten. Openen gebeurt moeiteloos door quasi moeiteloos aan een hendel te trekken. Dit kan een oplossing betekenen voor mindervalide mensen. Vanaf juni 2012 is de G*LOCK verkrijgbaar.

De hamer heruitgevonden

hamer dempende trillingen


  

Een hamer die op Batimat de gouden innovatiemedaille krijgt in de categorie gereedschap. Awel, dat trekt onze aandacht. We hebben het over de Hammer Nanovib van het Franse Fiskars. De vernieuwing zit in het feit dat de trillingen fel gedempt worden. Labo-tests hebben uitgewezen dat de hamer maar half zoveel trillingen afgeeft. Wat in het oog springt, is de opening onder de kop. De steel vertakt als het ware in twee. Dit dempt niet alleen de trillingen, maar resulteert ook in krachtigere slagen. De vertakking bestaat bovendien uit ander materiaal dan dat van de steel wat uit gehard staal bestaat. Bovendien gaat de steel halfweg over in een stalen buis waarin hij kan trillen. De stalen buis is daarnaast nog eens omhuld door een kunststof mantel die voor extra demping zorgt. Het totaalpakket moet er voor zorgen dat de onderarm en schouder minder belast worden.

Volgende week: Belgen op Batimat

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/23921/livios-spot-nieuwigheden-op-grootste-europese-bouwbeurs/