livios logo

Geniet van een tuin vol leven… op je dak of balkon!

Leven in het groen is niet enkel weggelegd voor wie een tuin bezit. Tover je dak om tot een minibiotoop of laat je groene vingers los op je balkon!

Een hele wereld op je dak

Er speelt zich een groene revolutie af boven onze hoofden: steeds meer particulieren en projectontwikkelaars ontdekken de voordelen van groendaken. Ze brengen niet alleen het nodige extra groen naar de stad, ze zorgen ook voor extra isolatie in de winter en heerlijke verkoeling in de zomer. Bovendien neemt de levensduur van je dakbedekking toe omdat je dak niet meer rechtstreeks blootgesteld wordt aan schadelijke UV-stralen en temperatuurschommelingen.

groendak


© Getty Images  

Premies

Maar daar blijft het niet bij: groendaken zorgen ook voor een enorme ontlasting van het rioleringsstelsel omdat ze regenwater bufferen en weer afgeven in de vorm van waterdamp. De vele bloemetjes, vogels en bijtjes krijg je er gratis bij! Niets dan voordelen dus, vandaar dat veel steden en gemeenten vaak nog premies uitreiken voor groene daken. Het premiebedrag varieert naargelang het type. Enerzijds heb je ‘extensieve’ groendaken met kleine vetplantjes, mossen en kruiden, anderzijds ‘intensieve’ groendaken die meer weg hebben van een heuse daktuin, tot boompjes en een zithoek toe.

Alle daken groen

Een extensief groendak is voor nagenoeg iedereen haalbaar, zelfs op hellende daken. Voor intensieve groendaken gelden strengere eisen op het vlak van stabiliteit. De opbouw van een groendak ziet er als volgt uit: er komt een waterdichte folie op je dak die de bestaande dakbedekking beschermt, vervolgens een wortelvast vlies en een drainagelaag voor de afwatering. Daarbovenop komt een filterlaag om te vermijden dat het substraat wegvloeit. Het substraat zelf (een mengsel van aarde, zand, lavasteen en schors) dient als voedingsbodem voor de planten.

Onderhoud

Als het bestaande dak in goede staat verkeert en het groendak vakkundig geplaatst wordt, hoef je je over lekken geen zorgen te maken. Het enige wat een extensief groendak nodig heeft, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt: goten schoonmaken, indien nodig bemesten en kale plekken aanvullen met nieuwe plantjes. Het onderhoud van een intensief groendak kan je vergelijken met een gewone tuin.

De prijs van een extensief groendak schommelt tussen 30 en 85 euro per vierkante meter. Voor een intensief groendak moet je rekenen op minstens 100 euro. Van die prijzen moet je de premie nog aftrekken. In Antwerpen ontvang je bijvoorbeeld 15 euro per vierkante meter voor een extensief groendak en 30 euro voor de intensieve variant.

Balkon wordt stadsjungle

Is een groen dak voor jou geen optie? Laat dan je creativiteit los op je balkon of dakterras! Met een paar slimme ingrepen maak je van de meest sombere binnenkoer een bontgeschakeerde minituin. Maar wacht even voordat je naar het tuincentrum snelt: denk eerst na over de tijd die je wil investeren in je stadstuin, planten hebben nu eenmaal voldoende water nodig, zeker als ze onder een afdakje staan. Hou ook rekening met het aantal uren zon op je balkon. Sommige planten gedijen goed in de schaduw, andere zijn echte zonnekloppers. Vaste planten blijven jaren mooi, eenjarige planten moet je elk jaar vernieuwen.

balkon klein terras


© Getty Images  

tuinieren tuin


© Getty Images  

Snel resultaat?

Fleur je balkon op met bloemen, planten en kruiden in bloempotten. Die zijn ideaal als aankleding en minder zwaar om te verplaatsen dan bloembakken. Je vindt ze in allerlei materialen en afmetingen, er zijn zelfs uitvoeringen om over de balustrade te hangen. Let er wel op dat er in de bodem afwateringsgaatjes zitten voor overtollig water, anders rotten de wortels en sterft je plant. Leg onderaan elke pot een laag steentjes, potscherven of kleikorrels om te vermijden dat er potgrond door de gaten valt. Zo kunnen je bloempotten meteen ook tegen een windstootje, wat niet onbelangrijk is op grote hoogte.

Schep ruimte

Om een kleine ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, zet je best niet je hele vloer vol met bloempotten of tuinmeubels. Creëer ruimtegevoel door met verschillende niveaus te werken. Zet bijvoorbeeld enkele potten samen op een rekje of plaats krukjes of bijzettafeltjes van verschillende hoogtes bij elkaar. Heb je echt weinig plaats? Hang dan bloemen en planten tegen de muur. Er bestaan speciale bloembakken die je kan vastmaken aan de regenpijp. Oh ja, benut zeker ook je vensterbanken.

Het hele jaar kleur

Niets brengt een saai balkon meer tot leven dan een flinke dosis kleur. Hierin ga je zo ver als je zelf wil. Hou het binnen de perken met één fuchsia bloempot of ga helemaal loos met een knallende kleurenmix. Proberen staat vrij, ook in je plantenkeuze. Tip: kies voor bloemen en planten met verschillende bloeitijden en bladtexturen om het hele jaar rond te genieten van een kleurrijke stadsjungle. 

Eten uit een minimoestuin
Als je weet dat je om zelf groenten te kweken zo’n vier tot acht uur zon per dag nodig hebt, afhankelijk van de soort, dan lenen sommige balkons zich uitstekend voor een klein moestuintje in potten. Een andere mogelijkheid is een verticale moestuin tegen je muur. Hiervoor bestaan diverse systemen, zoals een doek met verschillende compartimenten voor potgrond. Handig voor verse kruiden!

 

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/50979/geniet-van-een-tuin-vol-leven-op-je-dak-of-balkon/