Onze vijfde gevel wordt belangrijker: “Meer aandacht voor echte daktuinen”

Nu de eerste lentezon is verschenen, snakken we ernaar om meer tijd buiten door te brengen. Voor wie in een appartement woont, is buitenruimte belangrijker dan ooit. Maar eigenlijk hechten we allemaal meer belang aan een tuin, zeker sinds de coronapandemie. Dat merken ze ook bij het interieurontwerpbureau LOFT4C. “We zien duidelijk een stijgende vraag naar daktuinen in plaats van dakterrassen”, zegt interieurarchitect Filip Deslee.

Nood aan buitenruimte

We hechten meer belang aan buitenruimte, groen en open plekken. “We zijn dan wel een interieurontwerpbureau, maar voor ons eindigt het interieur niet waar de ramen beginnen. De buitenruimte is net zo belangrijk als het interieur”, zegt Filip Deslee. “We merken dat iedereen naar een mooie buitenruimte met meer groen snakt.”

De vijfde gevel

De vijfde gevel wordt belangrijker. “Vroeger waren enkel de voor-, achter- en zijgevels belangrijk. Maar we hebben nog een vijfde gevel”, zegt Deslee. “Dat is ons dak. En of het nu een plat of hellend dak is, we vestigen er meer en meer de aandacht op. Er is steeds vaker vraag naar een echte daktuin in plaats van een dakterras.” Benieuwd hoe zo’n daktuin eruit ziet? Ontdek deze groene daktuin in hartje Gent.

Voordelen van een daktuin

Een daktuin biedt ook meer voordelen dan een dakterras.“Het zorgt voor een betere dakisolatie en je kan ook gemakkelijker regenwater opvangen als je een daktuin hebt”, legt Deslee uit. “We zijn ons meer bewust van het belang van de natuur, het milieu en energie. Dat is een duidelijke trend die wij merken.” Wil je zelf aan de slag? Zo maak je van jouw balkon een echte stadsjungle.

Meer focus op groen

Ook grote projecten zijn vaak toegespitst op de integratie van groen in de omgeving. “Kijk bijvoorbeeld naar Nieuw Zuid in Antwerpen. Deze volledige woonwijk is gebouwd rond het groen en de open ruimte. De natuur staat er centraal. En de appartementen zijn uitgerust met een groene daktuin.” Snak je ook naar meer groen? Zo creëer je een tuingevoel op je balkon of terras.

Andere trends

Door de coronapandemie werd niet alleen onze buitenruimte belangrijker, Filip Deslee merkt nog enkele andere trends. “Er is meer vraag naar natuurlijke en eerlijke materialen zoals hout of beton. Ook domotica en slimme interieurs zijn in opmars. Hiermee maak je je woning niet alleen aangenamer, maar ook veiliger. En tot slot is er ook meer vraag naar een eigen werkplek in huis, want naast wonen, werken we nu ook vaker thuis.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media