livios logo

Handig: een sarkingdak voor je renovatie

Wil je je dak isoleren of volledig renoveren, maar heb je geen zin om ook de volledige binnenafwerking te vernieuwen? Dan is een sarkingdak exact wat je nodig hebt. We leggen uit waarom deze manier van renoveren zo interessant is.

Dakrenovatie

Een dakrenovatie gebeurt vaak als volgt: een dakwerker verstevigt de bestaande dakconstructie, plaatst een onderdak en werkt het dak opnieuw af met een bekleding naar keuze. De isolatie breng je vervolgens aan langs de binnenzijde tussen of op de spanten of kepers met daartegen een dampscherm om te voorkomen dat er vocht langs binnen in de isolatie of dakconstructie terechtkomt. Daarna kan je de kamers afwerken, bijvoorbeeld met gipskartonplaten of een houten bekleding.

Het eerste nadeel is dat, als de ruimte onder het dak al was afgewerkt, je gedwongen bent om ook die volledige binnenafwerking te vernieuwen. Het tweede nadeel: deze manier van isoleren kost flink wat ruimte. Om te voldoen aan de huidige energie- en comforteisen, zijn isolatiepakketten van 15 of ruim 20 centimeter geen uitzondering. De bestaande kepers of spanten zijn vaak ook niet diep genoeg, waardoor extra timmerwerk nodig is om een dikkere isolatielaag te plaatsen. En zo verlies je ruimte aan de binnenzijde.

isolatie dak dakisolatie batibouw 2019 recticel isolatiemateriaal

De klassieke manier van isoleren kost flink wat ruimte. Om te voldoen aan de huidige energie-eisen, zijn isolatiepakketten van 15 of ruim 20 cm geen uitzondering.

Foto Recticel Insulation
  

isolatie dak dakisolatie sarking isolatieplaat

Wil je de bestaande binnenafwerking behouden en geen ruimte opofferen om te isoleren? Dan is een sarkingdak wat je nodig hebt.

Foto Unilin Insulation
  

Wat maakt een sarkingdak zo interessant?

Wil je bovenstaande situatie vermijden, zodat je de bestaande binnenafwerking kan behouden en je geen ruimte moet opofferen om te isoleren? Dan is een sarkingdak wat je nodig hebt. Hierbij komt de isolatie (harde platen) aan de buitenkant, boven op de bestaande keper- of spantenstructuur, met daarbovenop de dakpannen, leien of een andere afwerking. De dakwerker hoeft in principe niet binnen te komen.

Traditionele sarkingmethode

Van binnen naar buiten is de opbouw van een traditioneel sarkingdak als volgt: dakvloer, lucht- en dampscherm, isolatie, onderdak, dakafwerking.

  • Dakvloer: boven op de dakstructuur komt een dakvloer, bestaande uit houten platen, zoals spaanplaten of OSB. Zo krijg je een vlakke basis voor de verdere opbouw.
  • Lucht- en dampscherm: het lucht- en dampscherm zorgt voor de luchtdichtheid van je dak en voorkomt dat er vocht van binnenuit in de dakopbouw terechtkomt. Het wordt ter hoogte van de dakranden idealiter aangesloten op de aangrenzende bouwelementen, zoals de zijmuren.
  • Isolatieplaten: het gamma van geschikte isolatieplaten is zeer uitgebreid. Harde isolatieplaten uit PUR of PIR zijn het meest geschikt. Om de lucht- en winddichtheid en de bouwfysische kwaliteit te garanderen, wordt aangeraden om een luchtdichte damprem aan te brengen onder de isolatieplaten.
  • Onderdak: het onderdak (een winddichte, dampopen folie of plaat) biedt bescherming tegen regen, lichte sneeuwval en stof, maar draagt ook bij tot de luchtdichting. Daarom is het belangrijk dat de naden tussen de folies dicht getapet worden. Tip: er bestaan speciale uitvoeringen waarbij de isolatieplaten aan één zijde al voorzien zijn van een onderdakfolie. Zo kan de dakwerker in één beweging een water- en luchtdicht dak creëren.
  • Dakafwerking: boven op het onderdak komen uiteindelijk de tengellatten en panlatten waarop de dakbedekking bevestigd wordt. Qua bekleding heb je dezelfde keuze als bij een traditionele dakopbouw: dakpannen, leien, zinkbanen…
kingspan unidek batibouw 2016

Van binnen naar buiten is de opbouw van een traditioneel sarkingdak als volgt: dakvloer, lucht- en dampscherm, isolatie, onderdak, dakafwerking.

Foto Kingspan Insulation N.V.
  

isolatie dak dakisolatie L-Ments isolatie dakisolatie dak

Boven op het onderdak komen uiteindelijk de tengellatten en panlatten waarop de dakbedekking bevestigd wordt. Qua bekleding heb je dezelfde keuze als bij een traditionele dakopbouw: dakpannen, leien…

Foto Recticel Insulation
  

Kant-en-klaar sarkingdak

Er zijn ook kant-en-klare, zelfdragende dakelementen. Met deze panelen met een isolerende kern van PUR of PIR zorg je in één beweging voor de draagstructuur, de isolatie, de lucht- en dampdichtheid én de latten voor de afwerking. De dakelementen komen loodrecht op de horizontale gordingen te liggen, er zijn geen kepers of spanten (het verticale timmerwerk) meer nodig. Bovendien kunnen ze aan de buitenzijde meteen afgewerkt worden met dakpannen, leien of een ander materiaal. Deze methode is vooral interessant als je dak quasi volledig vervangen wordt. Als de bestaande dakstructuur, inclusief kepers of spanten, nog in goede staat verkeert, is de traditionele sarkingmethode meer aangewezen.

Het grote voordeel is de tijdwinst. In plaats van enkele weken voor het timmeren van een volledig nieuwe houten dakstructuur, nemen de dakwerken hooguit vijf dagen in beslag. Daarnaast ligt het risico op uitvoeringsfouten een stuk lager. Verder profiteer je, net als bij de traditionele sarkingmethode, van het doorlopende isolatieschild boven op de gordingen, waardoor het risico op koudebruggen uitgesloten is. Geïsoleerde kant-en-klare dakelementen zijn duurder dan de materialen voor een traditionele dakopbouw, maar het is van belang dat je architect alle prijzen goed met elkaar vergelijkt, rekening houdend met de tijdwinst en de beperktere kost voor de werkuren.

isolatie dak dakisolatie renovatie dakisolatie dakelementen

Er zijn ook kant-en-klare, zelfdragende dakelementen. Het grote voordeel is de tijdwinst.

Foto Recticel Insulation
  

isolatie dak dakisolatie isolatieplaat sarking

Een sarkingdak vergt heel wat detailaanpassingen. Het is aan je architect of dakwerker om een correcte detailoplossing uit te werken.

Foto Unilin Insulation
  

Nadelen en aandachtspunten

1. Bouwvergunning

Je kiest waarschijnlijk voor een sarkingdak om extra dik te kunnen isoleren volgens de huidige energienormen. Daardoor neemt het volume van je dak toe, waardoor je een bouwvergunning moet aanvragen. Hetzelfde geldt voor ingrepen aan de structuur, zoals het vervangen van gordingen of kepers. Dit is meteen de gelegenheid om na te denken over andere zaken, zoals het plaatsen van dakramen aan de straatzijde van je woning. Ook hier heb je een vergunning voor nodig.

2. Aanpassingen

Een sarkingdak vergt heel wat detailaanpassingen (vooral de traditionele methode). Het is aan je architect of dakwerker om een correcte detailoplossing uit te werken. Verder zijn er aanpassingen nodig aan de goten, ter hoogte van de eventuele aansluiting met aanpalende woningen en de schoorsteen. Als je de oude schoorsteen niet meer gebruikt, wat vaak het geval is als je overstapt op een condenserende gasketel of eventueel een warmtepomp, kan je in samenspraak met je architect overwegen om hem af te breken. Ook bestaande dakvensters moeten mee opgehoogd worden, zodat ze mooi in het dakvlak liggen. Maar waarschijnlijk laat je ze beter vervangen. De kans is immers klein dat oude dakvensters voldoen aan de nieuwe isolatie-eisen, met het risico dat ze een koudebrug in je dak vormen.

3. Akoestische isolatie

De stijve isolatieplaten van een sarkingdak zijn akoestisch minder isolerend dan zachte isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld minerale wol. Als er slaapkamers onder het dak komen, is het interessant om aan de binnenzijde een extra laag geluidswerende isolatie te plaatsen. Bij kant-en-klare dakpanelen zijn er varianten met akoestisch isolerende eigenschappen.

Kostprijs

Een sarkingdak, zowel het traditionele als het dak met kant-en-klare panelen, is qua materiaalkost duurder dan een traditioneel langs binnen geïsoleerd dak. Maar laat dat je niet onmiddellijk afschrikken. Breng bij het vergelijken van prijzen alle factoren in rekening. Zo heb je bijvoorbeeld geen nieuwe binnenafwerking nodig. Laat je hierdoor bijstaan door je architect. Pas dan kan je een weloverwogen keuze maken.

Bron: Ik ga Bouwen

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/63819/handig-een-sarkingdak-voor-je-renovatie/