livios logo

De delen van een zadeldak

Hoe is een zadeldak opgebouwd? Wij zetten de acht grote delen op een rijtje aan de hand van onderstaande afbeelding. Als budgettaire regel geldt: hoe complexer de dakstructuur, hoe meer hulpstukken je nodig hebt en hoe duurder het wordt.

1. Onderdakfolie

Onderdakfolies beschermen het dak tegen wind, water, stuifsneeuw en stof. Ze moeten dus waterdicht zijn. Belangrijk is ook hun dampdoorlatendheid, om condensatie te voorkomen.

delen van een zadeldak dak

In dit schema vind je de voornaamste termen terug van de verschillende vlakken en snijlijnen die je in een dak aantreft.

Foto BMI Monier en BMI Icopal
  

dak plaatsing onderdak Corafleece

Onderdakfolies beschermen het dak tegen wind, water, stuifsneeuw en stof.

Foto Koramic
  

2. Afdichtingen nok en noordboom

De dakspouw (ruimte tussen dakpannen en onderdakfolie) ventileert om het drogen van dakpannen te versnellen. Hierdoor wordt de dakbedekking minder snel groen en is stukvriezen van dakpannen quasi uitgesloten. 

In eerste instantie wordt gebruik gemaakt van een nokbeugel die de nok op de goede hoogte (én loodrecht!) brengt voor het bevestigen van de nokpannen. De nok en noordboom moet je beschermen tegen wind, regen, stof en stuifsneeuw en moet anderzijds toch kunnen ventileren. Hiervoor worden ventilerende nok- en noordboom vorstbanden gebruikt.

3. Kielkeper

De kiel is een ‘verticale’ goot in het dak en is verwerkt op de plaats waar twee hellende daken samenkomen. Dit is dikwijls de meest kwetsbare dakknoop en vereist bijzondere aandacht bij de materiaalkeuze en verwerking. 

Naast zink bestaan er ook oplossingen in gegalvaniseerd staal met PU-coating. Bovendien moet de kielgoot de dakspouw beschermen tegen ongedierte (vogels, muizen...) die schade kunnen aanbrengen aan de onderdakconstructie (onderdakfolie, panlatten).

4. Dakvoet

De dakvoet ventileert de dakspouw, in combinatie met de ventilerende nok- en noordboomband. Ook hier is bovendien bescherming vereist tegen vogels en muizen om schade aan het onderdak te voorkomen.

5. Verankeringen

Panhaken voorkomen het afwaaien van pannen, wat in ons Belgisch klimaat geen overbodige luxe is! De minimum vereiste is het verankeren van dakpannen aan dakranden (nok, noordboom, gevel en dakvoet).

onderlat dakvoet panhaken dak

Panhaken voorkomen het afwaaien van pannen

Foto Koramic
  

dakvenster daglicht skylux batibouw 2020

Dakvensters zijn een onderbreking van het dakschild en vereisen een luchtdichte afwerking van binnenuit.

Foto Skylux
  

6. Ventilatiedoorvoeren

Voor de ontluchting van toilet, keuken, badkamer en voor de ventilatie van de dakspouw zijn meestal meerdere ventilatiedoorvoeren vereist. Ook hier bijzondere aandacht aan de luchtdichtheid van het geheel: de luchtdichte aansluiting van de dakdoorvoer op de onderdakfolie, bescherming tegen insijpelen van vocht en wind. Een loodrechte dakdoorvoer (zie afbeelding) is gemakkelijker aan te brengen en betrouwbaarder qua weersbestendigheid.

7. Aansluitingen

Voor het wind- en waterdicht afwerken van dakranden die aansluiten met bijvoorbeeld de schoorsteen, dakkapellen, dakvensters en opgaande muren wordt traditioneel gebruik gemaakt van lood. Er zijn ook meer milieuvriendelijke producten op de markt die bovendien weerbestendiger en bovendien budgetvriendelijker zijn!

8. Dakvensters

Dakvensters zijn een onderbreking van het dakschild en vereisen een luchtdichte afwerking van binnenuit. Om koudebruggen te voorkomen zijn thermische randprofielen beschikbaar en waterdichte aansluitingskragen voor onderdakfolie.

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/de-delen-van-een-zadeldak/