livios logo

SOS schoorsteen

Wie schoorsteenprobleem zegt, zegt schoorsteenbrand. Toch kunnen er nog andere vervelende situaties zich op deze plek voortdoen. Samen met Borhite lijsten we ze op en geven meteen ook een oplossing om het probleem te verhelpen.

Condensatie

Probleem

condensatie schoorsteen

Foto Borhite BVBA
  

Condensatie doet zich voor op plaatsen waar rookgassen teveel afkoelen of in aanraking komen met een oppervlak dat een temperatuur heeft van minder dan 55 graden. Het resultaat is een natte schouw en/of vochtplekken.

Wanneer je nat hout stookt of hout verbrandt bij een lage temperatuur ontstaat er creosoot (een teerachtige materie). Het vocht vermengt zich met dit creosoot en kan zo door de wand van het metselwerk dringen.

Oplossing

Afhankelijk van de gebruikte brandstof is er een oplossing. Meestal volstaat het om de schoorsteen te tuberen of een voering aan te brengen waardoor de isolatie verbetert en de schouw sneller op temperatuur komt.

Bruine vlekken op de binnenmuren

Probleem

condensatie schoorsteen

Foto Borhite BVBA
  

Een slechte trek van de schoorsteen betekent rookhinder en schouwproblemen, maar kan ook voor andere ongemakken zorgen.

In een te grote of te koude schoorsteen dalen de rookgassen al snel onder de condensatietemperatuur en beginnen ze te condenseren tegen de wanden van de schoorsteen. Deze waterdamp kan zich verbinden met zwavel. Dan ontstaat er zwavelzuur, dat invreet op baksteen, cement en andere niet-corrosiebestendige materialen.

Oplossing

Reinig grondig de schoorsteen en ontdoe hem van het schoorsteenvocht. Daarna zal een specialist de schoorsteen herstellen door de diameter van de schoorsteen aan te passen.

Slechte trek, rook en geurhinder

Probleem

betonpannen

Foto Eternit NV
© MiCasa   

Meestal ligt een vervuiling of verstopping van de schoorsteen aan de basis van deze problemen. Andere oorzaken zijn:

  • Onjuiste doorsnede van de schoorsteen: te smalle schouw zorgt voor slechte trek, een te grote doorsnede geeft een sterke vervuiling.
  • Verkeerde schoorsteenpot: niet aangepast aan de doorsnede van de rest van de schoorsteen. Een te kleine pot kan de oorzaak zijn van slechte trek.
  • Onvoldoende geïsoleerde schoorsteen: rook koelt sneller af en zal niet meer voldoende stijgen.
  • Uitmonding van de schoorsteen is niet correct.

Oplossing

De uiteenlopende oorzaken vragen telkens een aangepast antwoord. De oplossing zit in de vaststelling van het probleem: doorsnede aanpassen, meer isoleren, schoorsteenpot aanpassen, ...

Schoorsteenbrand

Probleem

Wanneer je een vuur laag stookt, blijft de schoorsteentemperatuur laag, waardoor zich een zeer brandbare teeraanslag (creosoot) gaat vormen in het rookkanaal. Als je plots de open haard of een allesbrander hard gaat stoken, dan gaat de schoorsteentemperatuur heel erg de hoogte (zo’n 300 à 400°C) in.

Eén vonk is dan voldoende om de teeraanslag te ontsteken. Bij schouwbrand ontstaat de brand aan de roetlaag op de binnenzijde van het rookkanaal.

Oplossing

Schoorsteen grondig reinigen. Laat de schoorsteendiameter aan die van het stooktoestel aanpassen. Dit vermijdt de vorming van schadelijke teeraanslag. In sommige gevallen kan het aanbrengen van extra isolatie nodig zijn om schoorsteenschade te voorkomen.

Lees ook de klus Schoorsteen vegen.

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/sos-schoorsteen/