livios logo

Hoe verzakking muren en dak voorkomen?

Vraag

Wij hebben enige tijd geleden een halfopen bebouwing gekocht. Het is een huis met een oud bijgebouw dat we willen afbreken en opnieuw bouwen met daarop dan een badkamer.

Nu we volop aan het afbreken zijn, na goedkeuring van onze bouwaanvraag, zijn we op het feit gestoten dat onze buur waarschijnlijk bij zijn bijgebouw geen binnenmuur gemetseld heeft, maar gewoon verder op onze muur gebouwd heeft.

Op ons bijgebouw staat een schoorsteen die moet worden afgebroken, maar daar heeft hij ook rond gemetseld. Dus als wij dit allemaal afbreken, zullen hoogst waarschijnlijk zijn muur en dak inzakken. Welke maatregelen kunnen wij uitvoeren?

Antwoord

Blijkbaar respecteert jouw buurman geen eigendomsrecht. Feitelijk heeft hij gebouwd op jouw muur en staat de muur op jouw bouwgrond. Dit is een bouwovertreding van jouw buur. 

Het is je volste recht om deze muur af te breken, maar je zal problemen krijgen met je buur. Deze persoon is misschien niet op de hoogte van de stand van zaken betreffende wat mag en niet mag. Misschien denkt hij dat dit zijn muur is. 

Indien je perfect veilig wenst te bouwen adviseren wij:

  • Te spreken met je buur betreffende de uit te voeren werken
  • Een financiële tussenkomst te bespreken.
  • Hem verantwoordelijk te stellen voor dit bouwgeschil

Voor het bouwen van de nieuwe muur adviseren wij om een studie te maken van de grondvesten. Indien deze niet meer voldoen aan een bijgebouw met etage dienen deze te worden vernieuwd. Neem zeker geen risico. 

Het gesprek met de buurman kan best worden gedaan door een juridisch bouwkundig bemiddelaar, zodat er een dading kan worden opgemaakt, welke beide partijen verbindt. Een zaak voor de Rechtbank aanspannen kan zeer duur uitvallen.  

Meer beantwoorde vragen over Plaatsing dak

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

10 dingen die je moet weten over plaatsing dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/plaatsing-dak/vraag/35389/hoe-verzakking-muren-en-dak-voorkomen/