livios logo

Vergunning nodig voor afbreken schouw voor zolderverbouwing?

Vraag

Momenteel hebben wij een grote zolder waar we twee slaapkamers van willen maken. Aangezien we een hoog dak hebben zouden we nog een vliering (+- 5 meter op 5 meter) willen plaatsen boven de kamers. Deze is niet bedoeld om zware lasten op te plaatsen.
Er komt enkel de verwarmingsketel (wandmodel) en eventueel wat lege valiezen.

Ook zouden we een deel van de schouw willen afbreken om de kamers te vergroten en een deel laten staan en onderstutten met stalen L-profielen want volledig afbreken gaat niet want het deel op het dak wordt gedeeld met de buren. Moeten we voor bovenstaande werken een vergunning aanvragen?

Antwoord

Het (deels) afbreken van een schouw kan structurele problemen opleveren. Daarom raden we aan om raad te vragen aan een architect of aannemer. Zij kunnen nagaan wat mogelijk is en welke preventieve maatregelen je dient te nemen.

Of je een vergunning nodig hebt hiervoor ga je best nog eens na op je gemeente. In principe niet, aangezien je niets aan het uiterlijk van het huis verandert.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Dak

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over dak


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/vraag/31070/vergunning-nodig-voor-afbreken-schouw-voor-zolderverbouwing/