livios logo

Rookgaskanaal verlengen of een tweede afvoer aanleggen?

Vraag

Ik heb vorig jaar een nieuw rookgaskanaal laten aanleggen vanwege een nieuwe cv-ketel. Het kanaal is ongeveer 14 meter lang. Nu wil mijn buurvrouw, die geheel boven woont, vanwege een verbouwing de schoorsteen laten slopen en mijn rookgaskanaal verlengen. Ik ben daar niet zo'n voorstander van. Ik prefereer liever een geheel nieuw rookgaskanaal uit een stuk. Zij zei mij dat dit gegarandeerd goed verlengd kan worden. Wat is de wijsheid in deze? Toestaan die verlening of toch een geheel nieuwe rookgaskanaal aanleggen?

Antwoord

Belangrijk is dat je rookkanaal voldoet aan de eisen. Daarvoor raadpleeg je best een vakman want voor elke kachel gelden andere specificaties. De afvoer van rookgassen vraagt ook voldoende trek. Hoe meer bochten en hoeken, hoe minder trek. Er zijn natuurlijk wel mechanische manieren om de afvoer van de lucht te verbeteren. Heel belangrijk is ook dat het rookkanaal geen lekken heeft. 

Als de verlenging volgens de regels van de kunst verloopt, zien wij daar geen graten in. Al begrijpen we natuurlijk wel dat je graap op zeker speelt en dus liever een tweede rookkanaal aanlegt. De keuze is aan jou. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Dak

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/vraag/31831/rookgaskanaal-verlengen-of-een-tweede-afvoer-aanleggen/