livios logo

Hoe watersinsijpeling via schoorsteen oplossen?

Vraag

Na het verwijderen van de schouw lijkt er water binnen te sijpelen langs de schoorsteen. De schouw werd op alle verdiepingen verwijderd. De aannemer had de schoorsteen nadien met 'schuim' opgevuld. Na meer dan een jaar merk ik echter vochtplekken op het gipskartonnen plafond dat zich een aantal meter onder de schouw bevindt.

Bij hevige regenval is de plek duidelijk nat. Hoe kunnen we (kan de aannemer, dus) dit het best oplossen?

  • Mogen we de schoorsteen verwijderen, aangezien deze niet meer gebruikt wordt?
  • De aannemer wil de schoorsteen dichtmetselen. Is dit goed?
  • Kunnen we de schoorsteen misschien op een andere manier waterdicht maken?

Antwoord

Waterinsijpeling langs een schouw kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan via de aansluiting met het dak komen, of via de bovenzijde als er geen degelijke arduinen deksteen op ligt of via de stenen zelf. Je kan op meerdere manieren dit oplossen:

Wil je de schouw behouden, kijk dan de aansluiting na met het dak en vervang deze desnoods. Ligt er geen deksteen op, laat dan een arduinen deksteen op plaatsen. Zijn de stenen zelf heel nat, behandel deze dan met een transparant product om water af te stoten.

Gebruik je de schouw niet meer, dan kan je deze ook verwijderen en het dak terug dichten. Al er schuim in de opening is gespoten boven aan de schouw, dit blijft nooit. Eenmaal dit verzadigd is, komt er water door.

Meer beantwoorde vragen over Dak

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over dak


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/vraag/35113/hoe-watersinsijpeling-via-schoorsteen-oplossen/