livios logo

Hout drenken versus impregneren

Vraag

In plaats van kleurloos gedrenkt hout te krijgen - zoals gevraagd aan onze dakwerker - werden er gordingen gebruikt waar de groene kleur vanaf geschaafd werd. De dakwerker zegt dat de drenking altijd door en door is en dat de groene kleur geen enkel nut heeft. Heeft mijn dakhout nu nog bescherming of niet?

Antwoord

Patrick Hanssens van Hanssens Spanten opent met te zeggen dat industrieel een onderscheid gemaakt wordt tussen drenken en impregneren.

"Bij impregneren wordt het hout onder druk vacuüm behandeld. Dit volgens een technisch beheerste methode. Bij grenen wordt het product tot bij de kern gebracht. Bij vurenhout kan dit enkel een aantal millimeters."

"Bij drenken is de gangbare techniek het hout onder te dompelen in een bad. Het product dient een bepaalde concentratie en temperatuur te hebben (minder dan 5 graden mag niet). Het hout wordt naargelang het volume een bepaalde tijd (meestal 2x15 minuten) ondergedompeld. Het product komt een klein aantal mm in het hout. Bij schaven wordt het product uiteraard weggenomen. Indien niet volledig, is hoe dan ook de werking ervan onvoldoende of teniet gedaan."

"Toch nog: het groen is meestal een toegevoegd pigment. Het verdwijnt meestal onder invloed van UV. Mogelijk kan het hout gedrenkt zijn na schaven. Door langdurige blootliggen aan het zonlicht zal het groen (of andere kleur) ook verdwenen zijn."

Beantwoord door: Patrick Hanssens, Hanssens Spanten
Meer beantwoorde vragen over Dak

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over dak

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/dak/vraag/6255/hout-drenken-versus-impregneren/