Welke soorten welfsels en vloerelementen zijn er?

Er zijn drie soorten vloerelementen: betonnen welfsels, balken en vulpotten, en breedplaatvloeren. Welfsels zijn het populairst, omdat ze een snelle afwerking met een gunstige prijs combineren. Balken en vulstenen scoren dan weer goed bij renovatieprojecten. En breedplaatvloeren hebben uitstekende akoestische prestaties.

1. Betonnen welfsels

Betonnen welfsels zijn het populairst in de woningbouw door hun gunstige prijs en snelle afwerking. Ze bestaan in twee varianten: enerzijds de gewapende en anderzijds de voorgespannen elementen. Voorgespannen welfsels zijn duurder, maar kunnen meer lasten aan en zijn in grotere lengtes verkrijgbaar. Daarnaast heb je keuze uit een ruwe en gladde onderzijde: dit speelt een rol voor de latere afwerking. Er zijn ook welfsels met een geïsoleerde onderkant.

2. Balken en vulstenen

Balken en vulstenen zijn een interessant alternatief voor geprefabriceerde betonnen vloerelementen bij renovaties. Ze zijn lichter en makkelijk manipuleerbaar.

  • Balken: zijn zelfdragend, maar door het aanbrengen van stortklaar beton voorzie je een druklaag. Ze hebben in principe dus enkel een functie als verloren bekisting.
  • Vulpotten: zijn er in verschillende materialen zoals beton, gebakken aarde, argexbeton, …

3. Breedplaatvloeren (predallen)

Breedplaatvloeren zijn vanwege hun uitstekende akoestische isolatie populair in appartementen en nieuwbouwwoningen. Ze bieden heel wat inbouwmogelijkheden voor bijvoorbeeld spots.

Predallen zijn groter en lichter dan betonnen welfsels. De voorgefabriceerde predallen van vijf à zes centimer dik worden op de draagstructuur geplaatst. Ze vormen een soort bekisting die nog volgestort moet worden met beton. Omdat de inbouwdelen tijdens de productie in de fabriek aangebracht worden, moet je ter plaatse geen uitsparingen meer boren voor nutsleidingen of lichtspots.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media