Geëxpandeerde kleikorrels: toepassingen

Geëxpandeerde kleikorrels zijn kleine bolletjes op basis van keramisch materiaal. Dankzij hun luchtige structuur verbeteren deze korrels de isolatiewaarde van een constructie. In sommige gevallen kunnen ze puur gebruikt worden, maar ze worden ook vaak vermengd met beton. Zo ontstaat een soort isolatiebeton. De geëxpandeerde kleikorrels maken het beton lichter en verhogen de isolatiewaarde. Voor welke toepassingen kan je deze kleikorrels gebruiken?

1. Geïsoleerde vloerplaten

Wanneer je op volle grond bouwt, kan je de grond met kleikorrels aanvullen. Hiermee voer je in één keer de aanvulling van de grond, de isolatie én het drainagesysteem uit. De korrels kunnen met een grote silowagen gelost worden, in zakken of in bigbags.

Gebruik een lange lat om de korrels gelijk te trekken. Dam ze daarna aan met een trilplaat. Bedek nadien de aanvulling met een polyethyleenfolie waarop een lichtgewapende betonvloer gegoten wordt. Wapeningsnetten van 150-150-5 zijn hiervoor het best geschikt. Denk aan de uitsparingen voor ondergrondse leidingen.

  • geëxpandeerde kleikorrels
    © Getty Images

2. Isolerend beton voor kelders en als uitvulling

Bij kelders of kruipkelders kan je isolerend beton (beton vermengd met kleikorrels) gebruiken om de leidingen uit te vullen. Isolerend beton is lichter dan gewoon beton en garandeert toch een goede druksterkte.

Het is makkelijk zelf te plaatsen. Vraag je handelaar uitleg over de mengverhoudingen. Bij hem kan je ook plaatsingsvoorschriften verkrijgen. Voor dunne uitvullingen gebruik je de dunste korrelmaat. Voor grotere diktes is een korrel van 4 tot 10 mm aangewezen.

3. Hellingsbeton

Isolerend beton kan ook gebruikt worden als hellingsbeton op platte daken. Boven het hellingsbeton wordt een waterdichte folie geplaatst. Daarop komt een isolatielaag en daarboven de ballastlaag.

4. Drainagelaag bij groendaken

Voor groendaken kunnen geëxpandeerde kleikorrels gebruikt worden als drainagelaag. De voordelen van de korrels? Ze zijn licht, onsamendrukbaar en rotvrij waardoor het drainerend vermogen niet verloren gaat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media