livios logo

Magda? Mag ik eender welke plank gebruiken voor mijn bekisting?

Van een vloerplaat over een betonnen wand tot de kolommen, wanneer je ze zelf wil gieten heb je een degelijke bekisting nodig om een goed resultaat te krijgen. Als doe-het-zelver heb je vaak wel een eigen idee van een degelijke bekisting. Wat bij elkaar geraapte balken en planken zullen het wel doen. Maar mag dat wel?

beton bekisting

Wanneer je voor vloeren of wanden grote vlakken gaat betonneren, is het aangewezen om systeembekisting te gebruiken.

Foto Betonbouw BVBA
  

“Voor sommige klussen mag dat,” antwoordt ingenieur Claudio Sica van Sica International. “Het ligt er maar net aan wat je precies wil doen. Wanneer je voor vloeren of wanden grote vlakken gaat betonneren, is het aangewezen om systeembekisting te gebruiken. Die zal je doorgaans moeten huren - wat prijzig kan zijn - maar biedt toch de nodige voordelen. Met behulp van een ‘montageplan’ van de leverancier is de bekisting vlug geplaatst. Ze is bovendien gegarandeerd sterk genoeg dankzij de aangepaste vorm. Deze panelen zijn wel wat zwaarder en worden meestal met de kraan geplaatst. Maar er zijn ook mensen die het manueel doen.”

Bovendien heb je geen houtafval, omdat je geen planken moet verzagen. En er bestaan tegenwoordig ook milieuvriendelijke ontkistingsoliën. Wil je een structuur in je bekisting?  Dan kan je een betonmat met structuur in je bekisting plaatsen.

Traditionele of systeembekisting

bekisting beton fundering

Mensen kiezen meestal voor een traditionele bekisting, maar voor kleinere oppervlaktes is een systeembekisting ook toepasbaar.


© Getty Images  

Mensen kiezen meestal voor een traditionele bekisting, maar voor kleinere oppervlaktes is een systeembekisting ook toepasbaar. Hiervoor kan je de planken en balkjes uit de schuur dus wel gebruiken. Heb je geen bruikbaar houtmateriaal liggen? Dan kan je dit vrijwel overal aankopen. Als je er zorgzaam mee omgaat, kan je het hout zelfs meermaals hergebruiken.

“Een nadeel is wel dat de sterkte meestal te wensen overlaat”, zegt Claudio. “Je moet dus de nodige ondersteuningen, afbindingen en schoren aanbrengen. Voor een gladde afwerking is je betonsamenstelling belangrijk en moet je goed verdichten.”

Voor de aanmaak van ronde kolommen bestaan er kartonnen en kunststofbuizen in de handel. De bekisting voor rechthoekige kolommen kan je maken met behulp van klemmen die je rond de bekisting plaatst.

Funderingen

Funderingen worden meestal uitgegraven in volle grond en zonder bekisting gebetonneerd. Claudio Sica: “Maar in sommige gevallen is het nodig om ook in de grond een bekisting toe te passen, bijvoorbeeld in los zand of drassige grond waar je geen verticale uitgraving kan maken. Om in dergelijke situaties een oplossing te bieden, vind je in de handel U-vormige bakken uit kunststof.”

Voor meer en meer toepassingen wordt nu een oplossing gezocht in verloren bekisting: het plaatsen van een plaatvormig materiaal dat ook de nodige ondersteuning biedt. Na het betonneren wordt deze plaat echter niet meer verwijderd. Ze blijft ter plaatse en vormt één geheel met het beton.

Conclusie: Alles hangt af van de oppervlakte en het gewenste uitzicht.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/magda-mag-ik-eender-welke-plank-gebruiken-voor-mijn-bekisting/