livios logo

Tijd en kracht winnen dankzij de vezelgewapende chapelaag van Knopp

Niet alleen voor stortbeton, maar ook voor chapes wordt steeds meer overgeschakeld van een traditionele wapening met wapeningsnetten op een vezelwapening. Inspelend op die tendens heeft de firma Grout Techniek uit Aalst de vloeibare Knopp Vezelcompound Granit geïntroduceerd op de Belgische markt.

Grout vloeropbouw dekvloer chape techniek grout

Foto Grouttech bvba
  

Het betreft hier een vloeibare vezelwapening die resulteert in een veel betere menging, een kortere droogtijd, een hogere druk- en buigsterkte en een sterk verkleinde kans op scheurvorming. Zeker voor zwevende en niet-hechtende chapes of op vloerverwarming is het een interessant alternatief voor de traditionele wapening.

Vermits Knopp Vezelcompound Granit een vloeibaar additief is, gebeurt het vermengen heel snel. Dat mengen gebeurt op de werf. De chape met het additief kan ook geleverd worden door chapevrachtwagens die uitgerust zijn met een automatische doseerinstallatie. De meeste grote chapers zijn reeds uitgerust met deze installatie. Dit biedt het bijkomend voordeel dat de mengverhouding steeds dezelfde is.

De toevoeging van Vezelcompound Granit aan de chape zorgt ervoor dat er merkelijk minder aanmaakwater nodig is. Minder water wil uiteraard ook zeggen een kortere droogtijd. Hiermee wordt ook het risico van de krimpscheuren drastisch beperkt. Die krimpscheuren ontstaan immers door het uitdroogproces.

Grout techniek vloeropbouw chape dekvloer grout vezel

Foto Grouttech bvba
  

Volgens Grout techniek haalt de Knopp vezelwapeningversterkte chape een hogere druksterkte (meer dan 20 N/mm²) en een verhoogde buigtreksterkte (meer dan 4 N/mm²) die bovendien veel sneller bereikt wordt. De chape is dan ook veel sneller beloopbaar en belastbaar. Bovendien kan door de hogere taaiheid de dikte van de chapelaag beperkt worden tot ongeveer 3 cm in plaats van de gebruikelijke 5 cm. Ook handig op werven waar veel leidingen en buizen die elkaar overlappen moeten ingewerkt worden. Mede omdat door het vlakke eindresultaat bijkomende egalisatielagen overbodig zijn, is volgens Grout Techniek de dekvloer met Knopp Vezelcompound Granit goedkoper dan de standaardoplossing, zeker wanneer je rekening houdt met de snelle en gemakkelijke plaatsing.

Grout Techniek focust zich met de Vezelcompound Granit onder meer op de utiliteitsbouw omdat daar meestal met gewapende chapes gewerkt wordt. Voor haastige bouwheren die zich geen weken droogtijd van een traditionele chape kunnen veroorloven, kan het vloeibare vezeladditief met droogtijdversnelleradditief in compoundvorm een uitweg bieden. Ook wanneer de chapelaag erg dun moet zijn, hechtend of niet zoals bij renovaties of wanneer een zwevende dekvloer vereist is, vormt een vezelgewapende dekvloer met Vezelcompound Granit een goede oplossing.

Vloerverwarming

Verder kunnen ook bouwheren die opteren voor vloerverwarming hun voordeel doen met de vezelcompound. Bij natte vloerverwarming – het systeem waarbij de verwarmingsbuizen rechtstreeks in de chape gelegd worden – kunnen door het opwarmen en afkoelen van de buizen barsten in de chape ontstaan. Daarom is een wapening van de chapelaag vereist bij dit type van verwarming. Ten opzichte van traditionele wapeningsnetten biedt Knopp vezelwapening het belangrijke voordeel dat de verwarmingsbuizen beter door de chape omhuld worden en daardoor hun warmte beter en sneller afgeven. Bovendien kan dankzij de kortere droogtijd en de hogere sterkte de vloerverwarming sneller in gebruik genomen worden. Het product vervangt dan ook alle gebruikelijke additieven voor vloerverwarmingschape zoals ze tot nu toe werden gebruikt.

Meer info: www.grouttech.eu

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/tijd-en-kracht-winnen-dankzij-de-vezelgewapende-chapelaag-van-knopp/