livios logo

Vezelbetonbouw: snel en stevig

staalvezelwapening

Foto Bekaert
  

Staalvezelbeton wegenwerken

Foto infobeton.be
© Febelcem  

Langzaam, maar zeker wint het gebruik van vezelbeton aan terrein in de woningbouw. Dit type beton geldt als uitstekend alternatief voor de traditionele wapening met netten of staven.

Het grote voordeel van vezelbeton is dat het minder arbeidsintensief is. De vezels worden onder het beton vermengd en worden dus in één beweging samen met het beton gestort. Dit maakt het materiaalverbruik bovendien goedkoper. Vezelgewapend beton wordt al vaak toegepast voor keldermuren, maar sinds enkele jaren worden er ook volledige woningen volgens dit principe gebouwd, waarbij niet alleen de keldermuren, maar ook alle andere wanden uit vezelbetonbouw bestaan. Naast de snelheid is de mechanische sterkte een ander groot vezelbetonvoordeel. Vezelbetonbouw leent zich vooral voor woningen met een strakke vormgeving die afgewerkt worden met een gevelpleister.

Kunststof

Aanvankelijk werden stalen vezels gebruikt, maar nu wordt steeds meer gekozen voor kunststof vezels. Beton op basis van stalen vezels is iets sterker, maar kunststof vezels resulteren in een verlaagd risico op krimpscheuren. Bovendien kan je bij dit soort vezelwapening nooit roestvlekjes krijgen zoals bij staalvezelgewapend beton. Kunststofvezelgewapend beton neemt daarnaast minder water op, wat het risico op krimpscheuren sterk doet afnemen.

Nadelig aan vezelbeton in het algemeen is dat er vooraf veel denkwerk vereist is. De leidingen en inbouwdozen worden mee in het beton gegoten. Ook uitsparingen voor verlichting moet je vooraf voorzien omdat aanpassingen achteraf niet eenvoudig zijn

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/vezelbetonbouw-snel-en-stevig/