livios logo

Aannemer respecteert afgesproken plafondhoogte niet. Wat nu?

Vraag

Tijdens de ruwbouwwerken van onze woning merkten we plots dat de vrije hoogte in 2 ruimten bijzonder laag was. De architect had ons hier op geen enkel moment op gewezen. We spraken hier over een voorziene vrije ruimte van ongeveer 2 m tussen afgewerkte vloer en balken (of poutrels), wat uiteraard niet leefbaar is. Voor 1 ruimte hebben we gelukkig op tijd een goede oplossing kunnen vinden.

Voor de andere ruimte worden we echter geconfronteerd met een groter probleem. De originele toestand had een vrije ruimte van 1m75 tussen vloer en balken. Dit vonden wij uiteraard te weinig en we beslisten de vloerplaat te laten zakken (de kelder werd dan minder hoog, maar dat was geen probleem).

Bij aanvang van de werken bleek echter dat de vloer zou zakken tot (slechts) 2m tussen vloer en balk, waarvan wij niet op de hoogte waren, en wat uiteraard nog steeds zeer weinig is. Daarom werd beslist vòòr aanvang van de betreffende werken de vloer te laten zakken tot 2m30 vrije ruimte tussen afgewerkte vloer en balken. De balken zijn ongeveer 28 cm dik.

Nu heeft de aannemer de werken foutief uitgevoerd, en hebben we 2m23 tussen balken en onafgewerkte vloer. Na afgewerkte vloer, indien we absuluut minimaal isoleren, blijft er dan ongeveer 2m15 over. Dus 15 cm minder dan afgesproken.

Bovendien ligt de vloer niet vlak. Afhankelijk van de plaats heb je tot 3 cm verschil en is ze zeer onzorgvuldig geplaatst.

Is de aannemer/architect hiervoor verantwoordelijk, en kan hij gedwongen worden tot herplaatsen van de vloerplaat? 2m15 onder de balken geeft mijns inziens een claustrofobisch gevoel, en is een minwaarde voor de woning.

Antwoord

In principe moet een aannemer de werken uitvoeren volgens de plannen van de architect. Als dat niet het geval is, zal hij je moeten vergoeden voor deze fout. Of deze fout herstellen als dit nog mogelijk is. Je moet dan wel de aannemer in gebreke stellen voor deze uitvoeringsfout. Ook je architect had dit toch moeten opmerken tijdens een werfbezoek. Je kan dus best je advocaat eens aanspreken over hoe je deze situatie best aanpakt.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/vraag/35237/aannemer-respecteert-afgesproken-plafondhoogte-niet-wat-nu/