livios logo

Beton draaien: waarom met rivierzand?

Vraag

Waarom wordt er steeds beton gedraaid met rivierzand en niet met zwart zand? Heeft dit te maken met de korrelgrootte van het zand of heeft het eerder met de kleur van het beton te maken?

Antwoord

Dat rivierzand wordt gebruikt om goed beton te maken heeft inderdaad alles te maken met de korrelgrootte, of beter gezegd met de ‘korrelverdeling’. Die moet ‘continu’ zijn en verschillende korrelgroottes in de juiste verhoudingen bevatten. In tegenstelling tot groevezand heeft rivierzand meestal van nature die geschikte mix van fijne, middelgrote en grotere korrels.   

Zijn de fijne korrels oververtegenwoordigd, dan is er relatief veel meer water nodig om alle korrels tijdens het mengen van het beton te bevochtigen. Hierdoor raakt de water-cementverhouding uit balans. Die ligt best in de buurt van 0,5: een halve liter water per kg cement. Het extra water dat nodig is om het beton goed te kunnen mengen verdampt nadien weer en het resultaat is uiteindelijk een poreus en dus minder duurzaam beton. Het teveel aan water kan je proberen te compenseren door meer cement te gebruiken. Maar beton met heel veel cement krimpt meer en scheurt bijgevolg gemakkelijk.

Zijn daarentegen de grotere korrels oververtegenwoordigd, dan is het beton gevoelig voor ontmenging. Na het storten vormt zich op het beton al snel een laag cementmelk en water, en onder in de bekisting ontstaan holtes of zgn. ‘grindnesten’…

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/vraag/37033/beton-draaien-waarom-met-rivierzand/